Κυρ. Μητσοτάκης: Κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό (βίντεο)

Κυρ. Μητσοτάκης: Κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό (βίντεο)

«Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία. Έχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, έχει δίπλα της την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δίπλα της τη Διεθνή Κοινότητα. Και με αυτές τις δυνάμεις και με αυτές τις συμμαχίες θα πορευθεί στο δρόμο για τα δικά της δίκαια, μέχρι να ξαναγίνει η Μεγαλόνησος, αγαπητέ μου Νίκο, νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της».

Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας.

«Βρίσκομαι για ακόμα μία φορά στην Κύπρο και στη ζεστή φιλοξενία της Λευκωσίας και οι δια ζώσης συναντήσεις μας θα ήταν ακόμα περισσότερες εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τις υποκαθιστούν η συχνή -εβδομαδιαία πρακτικά- τηλεφωνική επικοινωνία μας. Και όπως όλοι γνωρίζετε και όπως ανέφερε και ο κύριος Πρόεδρος, η σημερινή μου επίσκεψη γίνεται σε μία ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον του Κυπριακού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Διαβεβαίωσα λοιπόν, για ακόμα μια φορά, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αποτελεί ένα θέμα εθνικό. Αποτελεί αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα. Αποτελεί πράξη δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές άλλωστε, αγαπητέ μου Νίκο, συγκροτούν -όπως πολύ σωστά είπες- το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Και ταυτόχρονα το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Διαβάστε ολοκληρη τη δήλωση του πρωθυπουργού ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ