Η πανδημία φέρνει σκληρά μέτρα και λιτότητα!

Η πανδημία φέρνει σκληρά μέτρα και λιτότητα!

-Εισηγήσεις στον Κυριάκο για πρόωρες εκλογές για να προλάβει την κατάρρευση της ΝΔ

Καθώς η επέλαση του κορονοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και εκτείνονται οι συνέπειές της, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το τέλος της πανδημίας στη χώρα μας θα αφήσει πίσω καμένη γη.

Όλοι ανεξαιρέτως οι οικονομικοί δείκτες (έσοδα, δαπάνες κ.ά.) παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση και όσο παρατείνονται οι περιορισμοί και η αναστολή κάθε είδους δραστηριότητας τόσο θα διευρύνεται η «μαύρη τρύπα» της οικονομίας.

Οι σχεδιασμοί που είχε κάνει το οικονομικό επιτελείο έχουν τιναχθεί στον αέρα, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού είναι αναπόφευκτη, ενώ δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη σε βάθος πέραν του τριμήνου. Τα αποθέματα («μαξιλάρι») εξα­ντλούνται, αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί, και ο εξωτερικός δανεισμός (ομόλογα κ.ά.) δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

Η… καθοδική πορεία είναι τέτοια, ώστε οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι στο άμεσο μέλλον (αρχές του 2022) η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα οικονομικό αδιέξοδο και μπροστά στο φάσμα μιας νέας περιόδου λιτότητας. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η χώρα μας θα χρειαστεί δύο – τρία ή και περισσότερα χρόνια προκειμένου να καλύψει τις απώλειες της περιόδου της πανδημίας. Θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, προκειμένου να συμμαζέψει το χάος που θα έχει δημιουργηθεί στα δημοσιονομικά, να κληθεί να λάβει δραστικά μέτρα, που θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την… εποχή των Μνημονίων. Μέτρα που θα έχουν να κάνουν με αύξηση φόρων, μείωση μισθών ή συντά­ξεων κ.ά. και είναι λογικό ότι θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που θα προκύψουν μετά το πέρας πανδημίας, υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη αυτού του είδους μέτρων. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει επενδύσει όλες τις ελπίδες του στα χρήματα που θα έρθουν από τις Βρυξέλλες, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από άλλους κοινοτικούς πόρους, αλλά και στην ανάπτυξη που κατά την εκτίμησή του θα αρχίσει να… τρέχει αμέσως μόλις η χώρα βγει από το τούνελ της πανδημίας.

Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές
Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης και το ενδεχόμενο νέων αντιλαϊκών μέτρων, υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκρίνουν την… ιδέα των πρόωρων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι σχετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός και από στενούς συνεργάτες του. Το σκεπτικό όλων είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσφύγει στη λαϊκή εντολή αμέσως μετά το πέρας της πανδημίας και πριν αποτυπωθούν πλήρως οι συνέπειές της στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία. Και πάντως πριν η κυβέρνηση μπει στη μακρά και επίπονη διαδικασία να επουλώσει τις πληγές που θα έχει αφήσει στο πέρασμά του ο κορονοϊός.

Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών εντός της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εκμεταλλευθεί τις πολιτικές συγκυρίες, τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να απολαμβάνει η κυβέρνηση αφενός και την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αφετέρου.

Εκφράζουν μάλιστα τους φόβους τους επισημαίνοντας ότι λόγω των οξυμένων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να χάσει σταδιακά –μετά το φθινόπωρο– την αποδοχή και το ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Με κίνδυνο, όπως σημειώνουν, ο κ. Μητσοτάκης να μην μπορεί από ένα σημείο και μετά να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και να… συρθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας!

Παράγοντα… ανησυχίας αποτελεί και το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Κορυφαίος παράγων της Νέας Δημοκρατίας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του σημειώνει ότι από πολιτικής απόψεως «οι εκλογές το φθινόπωρο είναι μονόδρομος». Προσθέτει δε ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να αναζητήσει το κατάλληλο τάιμινγκ και να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής», καθώς η εντολή που πήρε τον Ιούλιο του 2019 ήταν μέσα σε άλλες εντελώς συνθήκες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ