Δικαστές κρούουν τον κώδωνα: Οφείλουμε να συγχρονίσουμε  τους θεσμούς του κράτους μας

Δικαστές κρούουν τον κώδωνα: Οφείλουμε να συγχρονίσουμε τους θεσμούς του κράτους μας

«Αν συνεχίσουμε να ολιγωρούμε, είναι βέβαιο, ότι με το παράδειγμα που θα δώσουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων νομικών, οι απόγονοί μας θα γιορτάσουν τα τριακοσιοστά γενέθλια του ελληνικού Κράτους χωρίς να έχουν επιλύσει τα προβλή­ματα λειτουργίας του που σέρνο­νται, μέχρι σήμερα, ανεπίλυτα από τον 19ο αιώνα.

Τον αιώνα ο οποίος, πάντως –και τούτο πρέπει να το αναγνωρίσουμε στους προγόνους μας που τον ενσάρκωσαν– ήταν αυτός που με Αγώνα ζωής και θανάτου δημιούργησε το ελληνικό κράτος και επίμοχθα καθίδρυσε πολλούς από τους ακόμα ισχύοντες και άξιους να δια­τηρηθούν θεσμούς του.

Αν θέλουμε ειλικρινώς να τιμήσουμε ό,τι κατόρθωσαν και ό,τι μας κληροδότησαν οι δημιουργοί και θεμελιωτές της νεότερης Ελλάδας, οφείλουμε να συ­γχρονίσουμε τους θεσμούς του κράτους μας με τις ανά­γκες, τις ευαισθησίες και τη γνώση της εποχής μας».

Είναι το «διά ταύτα» των πέ­ντε δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Κ. Τσούκα (Συμβούλου της Επικρατείας), Ευάγγελου Αργυρού (παρέδρου ΣτΕ), Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου (εισηγητή ΣτΕ), Ιωάννη Ρόκα (παρέδρου ΣτΕ), Δημήτριου Τομαρά (παρέδρου ΣτΕ), που είναι όλοι τους μέλη του ΔΣ της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, σε άρθρο με τίτλο: «Η ελληνική Δικαιοσύνη και δύο πρω­ταρχικά προβλήματά της», με αφορμή την Έκθεση Πισσαρίδη.

Στην αρχή του άρθρου οι πέντε δικαστές προτάσσουν ένα απόσπασμα από ποίημα του Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρ­θαν, θαρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».

ΥΓ.: Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αναλογία δικηγόρων (388 ανά 100.000 κατοίκους), σε ό,τι δε αφορά την αναλογία δικαστών ανήκει μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθ­μό δικαστών (25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους) εν σχέσει προς τον μέσον όρο (21,5).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ