Να πού πήγαν τα λεφτά… Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στις ΗΠΑ, και όχι μόνο…

Να πού πήγαν τα λεφτά… Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στις ΗΠΑ, και όχι μόνο…

– 10 εκατ. Αμερικανοί είναι άνεργοι, με τον αριθμό όσων κοιμούνται νηστικοί να τριπλασιάζεται…

Έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard έδειξε ότι το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ –πρόκειται για τους πλέον ευκατάστατους– όχι μόνο δεν έχασε εισοδήματα εξαιτίας του κορονοϊού αλλά και αύξησε εκείνα που είχε. Εξυπακούεται ότι η πανδημική κρίση καθιστά τους πλούσιους πλουσιότερους όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρη την ανεπτυγμένη Δύση.

Ήταν εντυπωσιακή η συγκέντρωση πλούτου που σημειώθηκε τους τελευταίους 10 μήνες, σε μια συγκυρία δραματική από κοινωνικής απόψεως, κατά την οποία «εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έβαλαν οριστικό λουκέτο, οι άνεργοι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια και σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των Αμερικανών που κοιμούνται το βράδυ νηστικοί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ετοιμάζεται να φορολογήσει σκληρά τα υψηλά εισοδήματα και τον μεγάλο πλούτο για να χρηματοδοτήσει δαπάνες σε έργα υποδομής και να δημιουργήσει δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Υπόσχεται, μάλιστα, να «συνεργαστεί με τα μέλη του Κογκρέσου» για το θέμα των νοικοκυριών που έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 400.000 δολαρίων, τα οποία, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου Προέδρου, θα αποφύγουν την αύξηση των φόρων.

Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

«Για τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, οι περιουσίες τους μέσα σε μόλις εννέα μήνες επανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ, την ίδια στιγμή κατά την οποία οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον αντίκτυπο της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει η Oxfam. Οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισ. δολάρια από τη 19η Μαρτίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Και στη Γαλλία

Οι εκεί δισεκατομμυριούχοι αποκόμισαν 175 δισ. ευρώ επιπλέον την υπό εξέταση περίοδο, υπερβαίνοντας τα επίπεδα πλούτου τους πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Όπως υπογραμμίζει η Oxfam, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μετά των ΗΠΑ και της Κίνας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ