Θ. Λιβάνιος: Ξεκάθαροι κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ και ξεκάθαρη εφαρμογή τους
«Όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τα Μέσα δεν είναι το κακό της δημοκρατίας, είναι η πηγή της δημοκρατίας και γι’ αυτό πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα και διάφανα», υπογράμμισε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι οι ξεκάθαροι κανόνες και η ξεκάθαρη εφαρμογή τους, κάνουν καλό στη δημοκρατία.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είπε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται «χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ» και «προκλητικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών θα λάβουν έκπτωση έως και 98,6% στο ποσό της οφειλόμενης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες, ανεξάρτητα από το εάν εμφάνισαν το 2020 ζημία ή όχι», «όλα αυτά με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης».
Στήριξη ΜΜΕ και εργαζομένων
«Ακούμε ότι οι καναλάρχες στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως πίσω από τους καναλάρχες υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Και νομίζω ότι είναι προσβλητικό για τους δημοσιογράφους να λέγεται αυτό το πράγμα. Ότι δηλαδή, έχουν από πάνω έναν καναλάρχη ο οποίος τους λέει “θα κάνεις αυτό, αυτό θα παίξεις, αυτό θα πεις”. Και φυσικά δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι υψηλόμισθοι», παρατήρησε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ότι στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις, στηρίχθηκαν οι ιδιώτες, στηρίχθηκαν ΟΤΑ. Έχει υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Έγιναν προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η αντιπολίτευση λέει απαιτείται “α” αριθμός, η κυβέρνηση λέει ότι το ΕΣΥ ήθελε ένα “β” αριθμό. Αλλά υπήρξε στήριξη. Και ναι, όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας».
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ότι «συνεχίζεται η πολιτική Πέτσα με δώρα σε συγκεκριμένα συμφέροντα», ότι μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου μεταβάλλονται οι πρόνοιες το Ν. 4339/2015 (σ.σ. νόμος που φέρει την υπογραφή του Νίκου Παππά) «με τον οποίο υποχρεώθηκαν οι καναλάρχες να πληρώσουν για την περιουσία του ελληνικού λαού».
«Άκουσα να λέτε για δώρα της κυβέρνησης μας στους καναλάρχες. Το 20% φόρος διαφήμισης που έγινε 5%, αυτό δεν ήταν δώρο για τους καναλάρχες; Ξέρετε πότε έγινε; Τον Μάιο του 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Όταν όμως τα κάνει η κυβέρνηση της “πρώτης φορά Αριστερά”, είναι σωστή πολιτική, όλα τα άλλα είναι για πληρώσουμε τα κανάλια…», απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Ο αριθμός των εργαζομένων
Καθώς η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, τίθενται σε επισφάλεια οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα κανάλια, διότι συνυπολογίζονται στον αριθμό εργαζομένων που υποχρεούται να έχει ένας τηλεοπτικός σταθμός, και οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες εταιρείες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επικαλέστηκε την “πραγματικότητα” για τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. «Πολλές φορές πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Αν δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε τα σοβαρά προβλήματα», είπε ο Θ. Λιβάνιος και επισήμανε: «Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια δουλεύουν με εταιρείες παραγωγής; Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια έχουν συνεργαζόμενες εταιρείες; Και αν το ποσοστό των εργαζομένων μειώθηκε, είναι και στο χέρι της έννομης τάξης της χώρας να ελέγχει συστηματικά αν τηρήθηκε η εργατική νομοθεσία και όλα όσα προβλέπονται από το νόμο».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ