ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ στο «Π»: Η Ευρωλίγκα των ανατροπών και οι ομάδες μας

ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ στο «Π»: Η Ευρωλίγκα των ανατροπών και οι ομάδες μας


Του
ΗΛΙΑ ΖΟΥΡΟΥ
Προπονητή μπάσκετ της Εθνικής Γεωργίας


Η φετινή Ευρωλίγκα είναι εντελώς διαφορετική από όλες τις σεζόν των τελευταίων χρόνων. Γίνεται απολύτως προφανές ότι η πανδημία έχει προκαλέσει πολλές ανατροπές στην ισορροπία των ομάδων και προβλήματα καίρια, διότι το μπάσκετ είναι άθλημα ομαδικό, που απαιτεί χημεία και αυτοματισμούς. Έτσι, παρατηρούνται φαινόμενα, όπως μια ομάδα να χάνει παίκτες λόγω κορονοϊού ή και τραυματισμών στη φάση επανέ­νταξής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Απόρροια των παραπάνω οι ουκ ολίγες εκπλήξεις στη διοργάνωση, με την τύχη να παίζει ενίοτε τον δικό της, σημαντικό ρόλο. Επιπλέον ανισορροπίες προκαλούν οι συχνές αναβολές αγώνων, αφού ενδέχεται μία ομάδα να αντιμετωπίζει τον αντίπαλό της με διαφορετικό ρόστερ. Επίσης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων από τη διασπορά του ιού, κάποιοι σύλλογοι δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν τους επιτρέπεται να μετακινηθούν εκτός των τειχών, γεγονός που δημιουργεί βεβαρυμένο πρόγραμμα, γενικότερη αναστάτωση και ανεπιθύμητους συχνά τραυματισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες μας, ο Ολυμπιακός με το μπάτζετ που διέθεσε έχει στήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, ενώ σημαντικό είναι ότι διατηρεί το ίδιο προπονητικό τιμ με πέρυσι. Ενώ είχε βρει καλό ρυθμό τον έπληξαν τραυματισμοί, ωστόσο δείχνει ικανός να επανέλθει και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τους στόχους του. Είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρωλίγκα που δεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας της, πράγμα που κατ’ άλλους αποτελεί πλεονέκτημα λόγω περισσότερου χρόνου και αφοσίωσης στις ανάγκες της διοργάνωσης, όμως στον αντίποδα δεν έχει τον συναγωνισμό που θα βοηθούσε τους παίκτες της να πάρουν λεπτά στα πόδια τους και γενικότερα να εμφανίζονται περισσότερο έτοιμοι τη στιγμή που αυτό χρειάζεται. Πάντως, σε γενικές γραμμές, η μέχρι τώρα πορεία του είναι αξιόλογη.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός χτίστηκε το καλοκαίρι από το μηδέν ουσιαστικά, υπό την έννοια ότι προέκυψαν ανακατατάξεις στη διοίκηση λόγω της αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλαγές στο προπονητικό τιμ αλλά και στους παίκτες. Το θέμα είναι πόσο στηρίζεις αυτό που χτίζεις, αυτό που έχεις, διότι η σταθερότητα και η συνέπεια σε ό,τι κάνεις φέρνουν αποτέλεσμα. Προφανώς και γνωρίζουν καλύτερα αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τα ηνία του, όμως φάνηκε κάπου να αλλάζουν πλεύση, με ένα νέο προπονητικό επιτελείο στη μέση της σεζόν, που σίγουρα δεν θα έχει εύκολο έργο, αφού και οι παίκτες μπαίνουν από την αρχή σε διαδικασία να μάθουν μια νέα φιλοσοφία και ο κόουτς να καταλάβει την ομάδα του εν μέσω συνεχών υποχρεώσεών της.

Την Παρασκευή οι ομάδες μας διασταυρώνουν τα ξίφη τους, σ’ έναν αγώνα σημαντικό, που πάντα θα είναι ντέρμπι, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται. Ο Ολυμπιακός κυνηγά την είσοδό του στους «8» με καλύτερες πιθανότητες και γι’ αυτό ίσως εμφανιστεί θέλοντας περισσότερο μια νίκη γοήτρου και ουσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αντίπαλός του θα παραδοθεί αμαχητί ή δεν θα το παλέψει γερά. Το στενόχωρο είναι πως ένα τέτοιο ενδιαφέρον ματς θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μπροστά στην υγεία δεν μετρά τίποτα. Ελπίζω να δούμε ωραίο παιχνίδι και μακάρι η Ελλάδα να έχει εκπρόσωπο –αν όχι και τους δύο– στα πλέι οφ της διοργάνωσης, και για τους ίδιους τους συλλόγους και για το μπάσκετ της χώρας μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ