Γ. Αλογοσκούφης: Οι τρεις ιστορικοί κύκλοι που εκτίναξαν την ελληνική οικονομία
«Με βάση την εξέλιξη του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας από το 1833 έως σήμερα, συνίσταται η ύπαρξη τριών μεγάλων διακριτών ιστορικών κύκλων.
Ο πρώτος ιστορικός κύκλος περιλαμβάνει την περίοδο από τον αγώνα της ανεξαρτησίας και την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως και την εγκαθίδρυση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898. Ο κύκλος αυτός έχει τρία κεντρικά επιτεύγματα: 1. Τη δημιουργία και τη συγκρότηση του πρώτου ελληνικού κράτους, 2. Την εμπέδωση της εθνικής συνείδησης και την υιοθέτηση της ‘‘Μεγάλης Ιδέας’’. 3. Τη σταδιακή καθιέρωση των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών. Η εξέλιξη της οικονομίας στην περίοδο αυτή υπήρξε μάλλον απογοητευτική: Οικονομική στασιμότητα, δημοσιονομική αστάθεια και τρεις εθνικές ‘‘πτωχεύσεις’’.
Ο δεύτερος ιστορικός κύκλος περιλαμβάνει το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, από την οικονομική σταθεροποίηση μετά την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898 έως του τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949. Το κυριότερο επίτευγμα αυτού του κύκλου είναι η υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ‘‘Μεγάλης Ιδέας’’, με τη μεγάλη εδαφική και πληθυσμιακή επέκταση του ελληνικού κράτους και τη σταθεροποίηση των συνόρων του.
Ο τρίτος ιστορικός κύκλος ξεκινά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949 και διαρκεί έως σήμερα. Τα τρία βασικά του επιτεύγματα είναι: 1. Το αναπτυξιακό ‘‘θαύμα’’ της περιόδου 1953-1973. 2. Το δημοκρατικό ‘‘θαύμα’’ της περιόδου 1974-2020, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 και την εθνική συμφιλίωση. 3. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 και η σταδιακή υιοθέτηση των θεσμών και των πολιτικών της».
Γιώργος Αλογοσκούφης
Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ