Διδασκαλία της μητρικής γλώσσας: Χαμπάρι δεν έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας

Διδασκαλία της μητρικής γλώσσας: Χαμπάρι δεν έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας

Η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα παιδιά σημαντικών σε αριθμό εθνικών ομάδων μεταναστών στη χώρα μας έχει για χρόνια παρεξηγηθεί και δυστυχώς παραμεληθεί. Γιατί αν και το κίνητρο ήταν ακριβώς να επιδειχθεί η απροθυμία αποδοχής της ενσωμάτωσης των μεταναστών, την ίδια στιγμή, με την απουσία διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας, χανόταν κάθε δυνατότητα στο μέλλον, ακόμη κι αν το ήθελαν οι οικογένειες των μεταναστών, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μια και τα παιδιά τους μιλούν πια μόνο ελληνικά.

Διαβάσαμε για μια αλβανική πρωτοβουλία, που είχε τη στήριξη και της αλβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και κάποιων αλβανικών ΜΚΟ, που αφορούσε την έναρξη μαθημάτων διδασκαλίας της αλβανικής σε παιδιά του δημοτικού στον Ασπρόπυργο.

Θα λέγαμε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας και θα πρέπει στοιχειωδώς να υπάρχει η εξασφάλιση ότι τα βιβλία τα οποία μοιράζονται και διδάσκονται οι μικροί μαθητές έχουν απαλλαγεί από εθνικιστικά και αλυτρωτικά μηνύματα, τα οποία δυστυχώς διασώζονται ακόμη στα επίσημα αλβανικά βιβλία.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ