Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Νίκος Σκαλκώτας

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακή μετάδοση
Από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube & τη Σελίδα της ΚΟΘ στο facebook

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στις 19:00


Με τον «Έλληνα συνθέτη του κόσμου» Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949) εγκαινιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τη σειρά πορτρέτων σημαντικών εκπροσώπων του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στις 19:00.

Το αφιέρωμα αφηγείται τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Σκαλκώτα από την Αθήνα στο Βερολίνο (το 1921) και πίσω (το 1933). Πυλώνας του αφιερώματος είναι η ίδια του η μουσική και η καλειδοσκοπική της διάσταση. Την ορχήστρα διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και ερμηνεύουν οι: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο), Απόστολος Χανδράκης (τσέλο) και Κώστας Χάρδας (πιάνο).

Η νέα σειρά Πορτρέτων σημαντικών εκπροσώπων του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ξεκινά, δικαιωματικά, με τον «Έλληνα συνθέτη του κόσμου» Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949).

Η ιδιοτυπία της περίπτωσης του Σκαλκώτα οφείλεται αρχικά στον εξαιρετικά πλούσιο και πολυδιάστατο ηχητικό του κόσμο, όπου συναντάμε τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων της δυτικής και της ελληνικής μουσικής παράδοσης, αλλά και μία πρωτότυπη, ριζοσπαστική ηχοπλασία. Οφείλεται, ωστόσο, και στο γεγονός ότι αυτός ο κόσμος ζωντάνεψε και έγινε γνωστός κυρίως μετά τον πρόωρο και ξαφνικό του θάνατο σε ηλικία 45 χρονών.

Το αφιέρωμα αφηγείται τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Σκαλκώτα από την Αθήνα στο Βερολίνο (το 1921) και πίσω (το 1933). Πυλώνας του αφιερώματος είναι η ίδια του η μουσική και η καλειδοσκοπική της διάσταση. Παρακολουθούμε εκτελέσεις δύο έργων μουσικής δωματίου αντιπροσωπευτικών αφενός της γεμάτης ενεργητικότητας, κοσμοπολίτικους ήχους και νεανικά όνειρα εποχής του Βερολίνου (Andantino, Σονατίνα για βιολί και πιάνο Αρ. 1) και, αφετέρου, της ασκητικής, εξπρεσιονιστικής ωριμότητας του τελευταίου, ίσως, έργου που συνέθεσε (Τρυφερή Μελωδία για τσέλο και πιάνο).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, 3 από τους εμβληματικούς 36 Ελληνικούς Χορούς του, που λειτούργησαν, και συνεχίζουν να λειτουργούν, ως πρόταση μίας σύγχρονης αντίληψης της ελληνικότητας. Τέλος, θα ακουστούν πέντε από τα ιδιαίτερα απαιτητικά για τους εκτελεστές αλλά και πνευματώδη 10 Σκίτσα για έγχορδα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Σονατίνα
Βιολί: Αντώνης  Σουσάμογλου
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου

Τρυφερή Μελωδία
Τσέλο: Απόστολος Χανδράκης
Πιάνο: Κώστας Χάρδας

Επιστημονικός Συνεργάτης: Κώστας Χάρδας


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

ΗΜΕΡΑ – ΩΡΑ
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στις 19:00

Διαδικτυακή μετάδοση
Από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube & τη Σελίδα της ΚΟΘ στο facebook

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Γραφεία Διοίκησης και Αίθουσα Συναυλιών «Σόλων Μιχαηλίδης»
Λεωφόρος Νίκης 73, 54622 Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 257900
E-mail: [email protected]

 


Σχολιάστε εδώ