Στριμώχνει τον Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα ο Τσίπρας

Στριμώχνει τον Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα ο Τσίπρας

-Όμηρος του Σαμαρά, λέει η Κουμουνδούρου

Ασφυκτικό «pressing» στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων –αχίλλειο πτέρνα του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την Κουμουνδούρου– ασκούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας. Επικεντρώνουν τις πιέσεις τους, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Σκοπιανό και όλα αυτά με φόντο τις αναταράξεις που καταγράφονται στο εσωτερικό τη Νέας Δημοκρατίας.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι όσον αφορά τα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο που προϊόντος του χρόνου θα εντείνεται. Και αυτό διότι από τη μία θα έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ξένων προκειμένου να υλοποιήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και να κάνει βήματα μπροστά για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Και από την άλλη θα έχει απέναντί του ένα μεγάλο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, που αντιτίθεται σθεναρά και προειδοποιεί με… ανταρσίες.

Σε αυτά ακριβώς τα εσωτερικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης… επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας πρώτα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι «όμηρος» του Αντ. Σαμαρά, ενώ διερωτήθηκε αν στα ελληνοτουρκικά θα επιλέξει να πράξει «το εθνικά επωφελές ή το κομματικά αναγκαίο;». Αν, δηλαδή, θα προβεί στις αναγκαίες κινήσεις για την επίλυση των διαφορών με τη γειτονική χώρα ή θα υποκύψει τις απαιτήσεις του πρώην πρωθυπουργού και θα επιλέξει τη στασιμότητα. Και στη συνέχεια έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενες στο δίπολο «έντιμη συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη», με οδηγό τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ακόμη προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι αν οι διερευνητικές καταλήξουν σε ναυάγιο με ευθύνη της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υπόλογος έναντι του ελληνικού λαού. Επισήμανε δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολλαπλώς επιζήμια για τη χώρα μας: Η μεν Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της, οι δε Ευρωπαίοι θα χρεώσουν την αποτυχία στην Ελλάδα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει σε βάθος χρόνου.

Με αφορμή τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Κουμουνδούρου έβαλε το ζήτημα στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής της δράσης.

Την επομένη ακριβώς της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού («Καθημερινή»), δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Παππάς, έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας την ενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία παραμένει ανενεργή από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και συγκροτήθηκε σε σώμα. Η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής προβλέπεται ρητά από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα 24ωρο αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε και με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια ζητούσε να πληροφορηθεί πότε θα κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, εντείνοντας έτσι κι άλλο την πίεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Επίσημη απάντηση από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε, παράγοντες του Μαξίμου ωστόσο τόνιζαν ότι δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό και ότι η κυβέρνηση θα τα καταθέσει στη Βουλή την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Πληροφορίες πάντως από την Ευρώπη αναφέρουν ότι οι πιέσεις από το Βερολίνο, κυρίως, αλλά και άλλες πρωτεύουσες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από τον κ. Μητσοτάκη να κλείσει το θέμα εν ευθέτω χρόνω και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ