Στον Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης μετέχει και η Βουλγαρία

Στον Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης μετέχει και η Βουλγαρία

Είναι ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρό­νια, με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς συμβάλλει καταλυτικά στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανταγωνισμό στην περιοχή και υποστηρίζει τη δημιουργία περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Gas Hub).

Στον Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης συμμετέχει και η Bulgartransgaz, διαχειριστής του εθνικού δικτύου μετα­φοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade, της εταιρείας που αναπτύσσει τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας.

Το έργο είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο σταυροδρόμι του νότιου και του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου και προσφέρει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυ-­
σικό αέριο στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και βορειότερα, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ο Σταθμός λειτουργεί από­λυτα συμπληρωματικά με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), υποστηρίζοντας τη βιωσιμό­τητά του, και ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη συνέργεια με τις υπόλοιπες υφιστάμενες και νέες στρατηγικές ενεργειακές υποδομές της περιοχής, όπως ο ΤΑΡ, ο διασυνδετή­ριος αγωγός Βουλγαρίας – Σερβίας καθώς και οι επε­κτάσεις της υπόγειας αποθηκε­υτικής ικανότητας φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Bulgartrans- gaz, δηλαδή του Βουλγαρικού Δημοσίου, στη Gastrade αποδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην ενοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης και εξασφαλίζει την ενεργειακή ρευστότητα και πλουραλισμό σε όλη την περιοχή.

Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU), με αποθηκε­υτική ικανότητα 170.000 κυβικών μέτρων LNG και δυναμικότητα αεριοποίησης τουλάχιστον 5,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω ενός συστήματος αγωγών, συνολικού μήκους 28 χλμ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ