Λέσβος: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις

Λέσβος: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις

Στο σεισμικό ρήγμα που έδωσε το μεγάλο καταστροφικό σεισμό της Βρίσας μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 12 Ιουνίου του 2017 δείχνουν όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι οφείλεται η σεισμική ακολουθία που ανησύχησε σοβαρά σήμερα τους κατοίκους της Λέσβου.

Οι σεισμοί όπως μετέδωσε το stonisi.gr, ξεκίνησαν στις 9,30 περίπου χθες το βράδυ. Οι μεγαλύτερες δονήσεις αυτές των 4,9 βαθμών στις 7.45 το πρωί, των 4,8 στις 7.55 το πρωί, των 4,5 στις 8 το πρωί και των 4,8 στις 10.35 το πρωί.

Η μελέτη των στοιχείων της γένεσης της διεργασίας των σεισμών κάνει πάντως τους ειδικούς επιστήμονες να μην ανησυχούν σοβαρά. Συνιστούν πάντως προσοχή τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM «η μελέτη της σημερινής σεισμικής διεργασίας μας δείχνει ένα ρήγμα ανάλογο γεωμετρικά με αυτό του σεισμού της Βρίσας. Με διεύθυνση βόρεια – βορειοδυτική προς νότια – νοτιοανατολική και βύθιση προς νότο. Αυτή είναι και η αιτία που δεν υπήρξαν καταστροφές στο νησί. Συνεχίζουμε βέβαια να προσέχουμε λόγω της ακολουθίας των τεσσάρων μεγάλων πρωινών σεισμών» σημειώνει ο κ. Ζούρος.

«Ο σεισμός, προσθέτει ο καθηγητής Πρόεδρος Γεωδυναμικής και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Εύθυμης Λέκκας, όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε το σεισμό της Βρίσας και την τότε προ τρεισήμισι ετών, σεισμική διεργασία.

Προκαλεί ανησυχία βέβαια αφού λόγω του μικρού του σεισμικού βάθους του επικέντρου, 10 έως 14 χιλιόμετρα γίνεται έντονα αντιληπτός. Αλλά πέραν τούτου ουδέν. Συνεχίζουμε απλά να προσέχουμε» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Πηγή + video: stonisi.gr


Σχολιάστε εδώ