Χωρίς εμβόλια άφησε η ΕΕ τους πολίτες της – Τι κρύβεται πίσω από τα παζάρια με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες
-Τέλος του 2021 θα έχουν εμβολιασθεί όλοι οι Έλληνες!
-Χαμένα τα έχει η κυβέρνηση, λέει και ξελέει, με τα κρούσματα να αυξάνονται και κάθε μέρα να χάνονται ζωές – Οι θάνατοι έφτασαν στους 5.764
Στο έλεος της πανδημίας, εντελώς απροστάτευτοι, ζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι, ακόμη περισσότεροι, θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή τους επόμενους μήνες. Χιλιάδες άλλοι φτάνουν στα νοσοκομεία και, αν αποφύγουν το μοιραίο, περνούν δύσκολες (δραματικές) ημέρες και ώρες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα…
Και όλα αυτά διότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχε παταγωδώς να εξασφαλίσει εγκαίρως τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων για κάθε χώρα-μέλος. Από αδράνεια, ανικανότητα, οικονομικό υπολογισμό ή όλα αυτά μαζί. Με συνέπεια οι μαζικοί εμβολιασμοί, που θα διασφάλιζαν την ανοσία αγέλης, να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. Και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να ζουν για αρκετούς μήνες ακόμη με τον… εφιάλτη του κορονοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κινείται συντεταγμένα και με… ταχύτητα φωτός όταν είναι να επιβάλει οικονομικά δεσμά και μέτρα λιτότητας σε χώρες, στην περίπτωση της πανδημίας λειτούργησε σαν… σκορποχώρι, με τακτική χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Αντί να επιβάλει τις αποφάσεις της και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας στις φαρμακευτικές εταιρείες τις άφησε ανεξέλεγκτες να κάνουν παιχνίδι με αντίτιμο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Κορυφαίες οι ευθύνες της Γερμανίας
Στο φιάσκο αυτό κορυφαίες είναι οι ευθύνες της Γερμανίας, που επιδίωξε ακόμη και στην περίπτωση μιας πανδημίας να προσποριστεί οικονομικά προνόμια και προνομιακή μεταχείριση από τις φαρμακευτικές, με την προμήθεια δυσανάλογου αριθμού εμβολίων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιχείρησε χωρίς κανέναν δισταγμό να κερδοσκοπήσει πάνω στη ζωή και στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει και η χώρα μας από την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα είχε εμβολιασθεί το 60% – 70% του πληθυσμού, με τον ρυθμό που φτάνουν στην Ελλάδα τα εμβόλια ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί προς το τέλος του 2021. Και αυτό αν όλα πάνε καλά. Μέχρι τότε εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, διαφόρων ηλικιών, θα χάνουν τη ζωή τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τα εμβόλια είχαν φτάσει εγκαίρως.
Ανοχύρωτοι στον ιό
Πρωθυπουργός και κυβέρνηση επιρρίπτουν τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις φαρμακευτικές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο αποδίδουν στην κυβέρνηση «καταστροφικούς χειρισμούς», που επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση τρέχει πίσω από την πανδημία, προαναγγέλλει μέτρα και την επομένη τα αναιρεί και σχεδιάζει άλλα. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι όπου μειώνονται τα κρούσματα θα αίρονται τα μέτρα, όπου αυξάνονται τα κρούσματα θα μπαίνουν περιορισμοί. Επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη εντύπωση, σύμφωνα με την οποία τρέχει να προλάβει τον κορονοϊό και υλοποιεί την πολιτική τού… βλέποντας και κάνοντας.
Στη χώρα μας μέχρι τις 28 Ιανουαρίου είχαν γίνει 250.405 εμβολιασμοί, από τους οποίους μόνον 41.944 άτομα είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Οπότε η ανοσία της αγέλης τουλάχιστον για το 2021 πάει… περίπατο, όπως περίπατο πήγε και ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα. Και εδώ δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την «πονηριά» των υπεύθυνων της πλατφόρμας για τον αριθμό των εμβολιασμών: Πριν από μερικές μέρες, σε έναν πίνακα αναφέρονταν οι συνολικοί εμβολιασμοί και σε δεύτερο πόσοι είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Επειδή όμως πλέον ο αριθμός των εμβολιασμών με δεύτερη δόση παραμένει μικρός και οπτικά δείχνει άσχημα, τώρα ο δεύτερος πίνακας δείχνει πλέον πόσους έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση, που ως αριθμός εντυπωσιάζει!
Στο μεταξύ, το επιδημιολογικό κύμα στη χώρα μας ξαναπήρε την ανηφόρα. Φρούδες οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Το θετικό αποτέλεσμα που έφεραν οι αυστηρές συστάσεις των λοιμωξιολόγων και τα περιοριστικά μέτρα στις γιορτές ήταν εύθραυστο. Έτσι, λοιπόν, πάμε ξανά από την αρχή, περιμένοντας το τρίτο κύμα πανδημίας, με άγνωστο το τραγικό αποτύπωμα που θα αφήσει.
Οι αριθμοί καταμαρτυρούν σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 29 Ιανουαρίου ανέρχεται στα 155.678 και οι θάνατοι στους 5.764, ενώ από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 1.099 ασθενείς. Από 1 μέχρι 29 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 17.017 κρούσματα και 925 θάνατοι.
Αντίστοιχα, από 25 μέχρι 29 Ιανουαρίου είχαμε 3.793 και 118. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ήταν τα 625 κρούσματα, με μέση ηλικία τα 48 χρόνια. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα κρούσματα παρουσιάζονται ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των 75 και άνω, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 5.324, από τα οποία τα 2.374 στην Αττική και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης έκανε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000 – 50.000 ενεργά κρούσματα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία μας, σήμερα νοσηλεύονται 1.445 συμπολίτες μας, οι 268 διασωληνωμένοι (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές). Και στις απλές κλίνες και στις κλίνες ΜΕΘ η μείωση κάθε εβδομάδα είναι μικρή. Ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει υψηλός και η κάλυψη των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, 63% στην Αττική, 50% στη Θεσσαλονίκη.
Η κατάσταση στην Αττική
Η κατάσταση στην Αττική δείχνει να ξεφεύγει και πάλι. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, μετά την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει συνεχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα, με τα στοιχεία να καταγράφουν αύξηση περίπου 10%, κάτι που θα μεταφραστεί σε κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο.
Ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά ότι προκειμένου να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η τηλεργασία. Εξάλλου, από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι «αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, θα υπάρξει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στον Μάρτιο».
Η αυξητική τάση, λοιπόν, που υπάρχει στην Αττική έχει ανησυχήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο για όλη πλέον την Περιφέρεια Αττικής, εισηγούμενη στην κυβέρνηση νέα προληπτικά μέτρα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ