Χέρι βάζουν οι «θεσμοί» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

Χέρι βάζουν οι «θεσμοί» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

Για οφειλές σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιους Οργανισμούς

-Απορρίπτουν να πάει πίσω η ισχύς του νέου πτωχευτικού κώδικα
-Τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων είναι 31,7 δισ. ευρώ (σε σύνολο 98,3 δισ.) και των νοικοκυριών 27 δισ. ευρώ (σε σύνολο 65,8 δισ.)

Τον… χαβά τους οι «θεσμοί». Στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΕ και των τραπεζών, έβαλαν στο… γραμμόφωνο τον ίδιο δίσκο που είχαν βάλει και στην προηγούμενη συνάντηση. Και μεθαύριο, Τρίτη, θα είναι η κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής των «θεσμών», μόνιμο τελεσίγραφο των οποίων είναι να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

Με πρώτες στην… κρεμάλα, από την 1η Μαρτίου, τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 700.000 ευρώ, για τα δε νοικοκυριά η… βαλβίδα έχει τοποθετηθεί στην 1η Ιουνίου.

Στην πρόταση της κυβέρνησης να δοθεί κι άλλη παράταση στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, οι… κύριοι «θεσμοί» είναι, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, αμετακίνητοι, αρνούνται και το παραμικρό βήμα.



Τελεσίγραφο: Εδώ και τώρα πλειστηριασμοί και κατασχέσεις!


Με βάση τον νόμο, ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου και την 1η Ιουνίου, όπως τονίζουμε παραπάνω…

Εκτός κι αν… επέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις.

Αυτό θα φανεί στην κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ανάμεσα στους επικεφαλής των «θεσμών» και στους κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια και η κατάληξή τους θα τεθεί στο τραπέζι μεθαύριο στη συνάντηση των δύο πλευρών.

58,7 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια!
Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 164 δισ. ευρώ, από τα οποία:

• Τα 58,7 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» δάνεια.
• Από αυτά, τα 27 δισ. ευρώ είναι δάνεια νοικοκυριών (20,5 δισ. στεγαστικά δάνεια και 6,6 δισ. καταναλωτικά).
• Και τα 31,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια επιχειρήσεων (13,6 δισ. δάνεια μικρών επιχειρήσεων, 9,5 δισ. ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, 7,4 δισ. μεγάλων επιχειρήσεων και 1,2 δισ. ναυτιλιακά).

Νέα φουρνιά…
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, νέα «κόκκινα» δάνεια θα «γεννήσει» η πανδημία.

Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διαμορφωθούν στο 25% του συνόλου των δανείων έναντι 2,9% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια που είναι σε αναστολή πληρωμών είναι 60% για τις επιχειρήσεις και 40% για τα φυσικά πρόσωπα.



Έρχεται η… «Αργώ»!


Από καιρό έχει στο μυαλό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τη δημιουργία μιας «bad bank», στην οποία θα ενταχθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια. «Είναι μονόδρομος», επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για μια Εταιρεία Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC), την «Αργώ», όπως έχει ήδη ονομασθεί το σχετικό πρότζεκτ, μέσω της οποίας θα αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Με το σκεπτικό ότι τα υφιστάμενα μέτρα –το πτωχευτικό δίκαιο και ο «Ηρακλής»– δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Στα 106,7 δισ. τα χρέη στην Εφορία!
Την ανηφόρα έχουν πάρει και οι οφειλές στην Εφορία, τις οποίες οι περιβόητοι «θεσμοί» χρησιμοποιούν προκειμένου να εκβιάσουν, βάζοντας το… μαχαίρι στον λαιμό, για την εδώ και τώρα ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων κατά των επιχειρήσεων που χρωστάνε στην Εφορία, με το συνολικό ύψος των οφειλών να έχει φτάσει στα 106,7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα: 4.366.874 φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία 106,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα νέα ληξιπρόθεσμα είναι 4,939 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ 4,269 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.



Προς… «κούρεμα»


Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είναι προτάσεις για πληρωμή των οφειλών στην Εφορία με «κούρεμα» και μέχρι 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, παίζουν:

• Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών, που λήγει στα τέλη Απριλίου, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
• Εξόφληση οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.
• Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5%.
• Περισσότερες δόσεις, πάνω από 24.30,977 δισ. ευρώ οι ασφαλιστικές οφειλές! Δεν πάνε πίσω, σε σχέση με τα χρέη στην Εφορία, οι οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν φτάσει στα 30,977 δισ. ευρώ. Μια… μικρή γεύση, που δείχνει ότι οι πολλοί χρωστάνε λίγα και οι λίγοι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ:
• 638.000 οφείλουν 5,6 δισ. ευρώ και
• 2.046.000 χρωστάνε 8,933 δισ. ευρώ.


8 – 10 δισ. ευρώ η νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω του ότι επιχειρήσεις τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής ή υπολειτούργησαν εξαιτίας των μέτρων, «κοκκίνησαν» δάνεια ύψους 8 – 10 δισ. ευρώ. Με προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζονται τα lockdowns και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση… χειμερίας νάρκης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ