Τα επακόλουθα της πανδημίας

Τα επακόλουθα της πανδημίας

Οι μάσκες προσώπου και τα χειρουργικά γάντια, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετατρέπονται σε θανατηφόρα απειλή για την άγρια πανίδα και τα θαλάσσια ζώα του πλανήτη.

Πολλές χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στις παραλίες και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Σε αυτήν τη νέα κανονικότητα, ωστόσο, οι άνθρωποι φοράνε μάσκα προσώπου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γάντια. Οι μάσκες αυτές και τα γάντια μίας χρήσης πετιούνται χωρίς προφύλαξη και πολλές φορές καταλήγουν στον ωκεανό. Σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής ομάδας «Oceans Asia» 1,56 δισεκατομμύρια μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020, από τα περίπου 52 δισεκατομμύρια που ήταν η παγκόσμια παραγωγή τους.

Περίπου 6.200 επιπλέον τόνοι αποβλήτων έχουν παρατηρηθεί στη Μαλαισία, ενώ μακάκοι έχουν καταγραφεί να παίζουν και να μασούν μάσκες μίας χρήσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διασώστες βρήκαν ένα πουλί μπλεγμένο στα λάστιχα μιας μάσκας και στη Βραζιλία βρέθηκε μια μάσκα μέσα στο στομάχι ενός νεκρού πιγκουίνου. Τελικά, η πανδημία, εκτός από τους ανθρώπους, απειλεί και το ζωικό βασίλειο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: brief.com.cy


Σχολιάστε εδώ