Είναι δυνατόν χωρίς τεστ κορονοϊού να μπαίνουν στην Ελλάδα ξένοι επισκέπτες;
Γράφτηκε στα… ψιλά και προφανώς πέρασε απαρατήρητο ότι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα μπαίνουν χωρίς να περνάνε από κανέναν υγειονομικό έλεγχο για το αν έχουν εμβολιασθεί, χωρίς να υπόκεινται σε κανένα τεστ σε σχέση με τον κορονοϊό για να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει τον ιό.
Το επιβεβαίωσε, μάλιστα, και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης: «Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση και καμία δυσκολία στο να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα μας ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση ο εμβολιασμός», δήλωσε.
Με αυτήν τη λογική (;), πώς να μη γεμίσει η Βόρεια Ελλάδα κρούσματα, αφού μετέφεραν τον ιό κάποιοι επισκέπτες που ήρθαν από γειτονικές χώρες;
Κατά σύμπτωση, υπέρ της προϋπόθεσης του εμβολιασμού τάχθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα έχει την αναγνώριση όλων των χωρών-μελών αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αλαλούμ με τα εμβόλια
Μένει, βέβαια, να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία με τις παραλαβές των εμβολίων καθώς οι καθυστερήσεις από τις εταιρείες έχουν “τινάξει” των προγραμματισμό εμβολιασμού των ευρωπαϊκών χωρών και εχει φέρει αντιμέτωπες τις εταιρείες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράδειγμα οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης που όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Αγουάδο.
Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη, δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους. Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, είπε.
“Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί”, είπε. Η Ισπανία έχει χορηγήσει λίγο πάνω από 1,3 εκατ. δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας όπως ένοικοι οίκων ευγηρίας και υγειονομικοί πρώτης γραμμής, περίπου το 10% των οποίων έχουν λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση.
Στη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπους έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί και το γεγονός πως η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα παραγάγει το εμβόλιο κατά της Covid-19 των ανταγωνιστών της Pfizer-BioNTech κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, κάτι που γίνεται «για πρώτη φορά» στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Μποζιγιό, επικεφαλής της εταιρίας στη Γαλλία, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, υπεραμυνόμενος παράλληλα της στρατηγικής του ομίλου.
Η Sanofi ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, αφού το είχε αποκαλύψει σε μια συνέντευξη χθες, Τρίτη, ότι θα δώσει στον αμερικανικό όμιλο Pfizer και στη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech πρόσβαση στις γραμμές παραγωγής της από το καλοκαίρι του 2021. Οι παραγωγοί του εγκεκριμένου κατά της Covid-19 εμβολίου συναντούν πράγματι δυσκολίες στην παραγωγή του σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Sanofi “θα αναλάβει τα τελευταία στάδια της παρασκευής ώστε να παρασχεθούν περισσότερες από 125 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ, με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ