Νεκ. Φαρμάκης στο “Π”: Η Αυτοδιοίκηση στην πανδημία αλλά και μετά την πανδημία

Νεκ. Φαρμάκης στο “Π”: Η Αυτοδιοίκηση στην πανδημία αλλά και μετά την πανδημία


Του
ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΘ. ΦΑΡΜΑΚΗ
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας


Εδώ και περίπου δέκα μήνες, όλη η χώρα ζει στον ρυθμό μιας πανδημίας που έχει αλλάξει καθοριστικά τις ζωές όλων με χίλιους τρόπους αλλά και έφερε ενώπιόν μας ορισμένες προτεραιότητες, οι οποίες, το δίχως άλλο, απέκτησαν κυρίαρχη σημασία και θα συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρά ζητούμενα ακόμα και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Ένα παράδειγμα είναι η αξία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα υγείας. Και ένα άλλο η σπουδαιότητα της μετάβασης σε ένα ψηφιακό κράτος, που θα διευκολύνει τους πολίτες και θα βάλει τέλος στη γραφειοκρατία.
Ωστόσο, εκτός αυτών –και πολλών άλλων που θα μπορούσα να αναφέρω–, η πανδημία ανέδειξε και τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός κράτους ισχυρής αποκέντρωσης και ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σκεφτούμε μόνο τον πολύ καθοριστικό ρόλο που όλο αυτό το διάστημα διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλάσιο κίνδυνο, διασφαλίζοντας ότι, πέρα από την πανδημία, η δημόσια υγεία δεν θα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές.

Επιπλέον, μετά λόγου γνώσεως, μπορώ να διαβεβαιώσω κάθε πολίτη ότι έχοντας την τιμή και την ευθύνη να είμαι ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είδα πολλά στελέχη της περιφέρειας να ξενυχτούν και να εργάζονται σκληρά προκειμένου να ολοκληρωθούν δράσεις που αφορούν τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Στη Δυτική Ελλάδα πετύχαμε μέσα σε δέκα μόλις μήνες να κινητοποιήσουμε το 26% του Επιχειρησιακού Προγράμματος και να διαθέσουμε ποσό που υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ακόμα 25 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε ανάγκες των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής και των τοπικών φορέων.

Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς κόπο και μεγάλη προσπάθεια. Και δεν έγιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα –πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης– χωρίς πολλοί άνθρωποι να υπερβάλουν εαυτόν και να δουλεύουν πέραν των δυνατοτήτων τους. Και δεν το έκαναν μόνο λόγω του υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού που τους διακρίνει, αλλά κυρίως γιατί είναι άνθρωποι που αποτελούν τμήμα της τοπικής κοινωνίας και έδωσαν τα πάντα για τους δικούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες και τους συμπολίτες.

Αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, η αξία της Αυτοδιοίκησης αλλά και η ανάγκη ενίσχυσής της, λόγω της αμεσότητας που έχει με τις τοπικές κοινωνίες και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εποχή της πανδημίας είναι σημαντικός, ίσως και κρίσιμος στη μάχη που όλοι δίνουμε. Θα είναι όμως πολύ σημαντικός και την επόμενη μέρα, που όλοι μαζί θα κληθούμε να σηκώσουμε όρθια την κοινωνία μας.

Η πορεία προς μια περιφερειακή διακυβέρνηση πρέπει να συνεχιστεί. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος δεν είναι μόνο μια πράξη εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά μια μεγάλη αναγκαιότητα για το χτίσιμο ενός σύγχρονου κράτους. Η Αυτοδιοίκηση είναι το καλύτερο πεδίο μετουσίωσης της ατομικής ευθύνης σε συλλογική. Και το πιο πολύτιμο εργαλείο για το χτίσιμο μιας καλύτερης χώρας από τα κάτω προς τα πάνω και με τον πολίτη να έχει τον πρώτο λόγο…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ