Φόβοι ότι η Αττική θα γίνει… Μπέργκαμο

Φόβοι ότι η Αττική θα γίνει… Μπέργκαμο

Τα λύματα στον Αργοσαρωνικό «χτυπάνε την καμπάνα»

-Oι μεταλλάξεις ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην περιοχή της Αττικής και προειδοποιούν ότι αν υπάρξει ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων τα πράγματα είναι πιθανόν να τεθούν εκτός ελέγχου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων πρωτίστως και δευτερευόντως για τις α­ντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Αντίθετα με τα επίσημα στοιχεία, που μπορεί να προκαλούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, η πραγματική κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητική. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Ν. Σύψα, ο οποίος ζήτησε αυξημένη επαγρύπνηση και τόνισε ότι αν υπάρξει μεγάλη διασπορά κι αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ είναι ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις τύπου… Μπέργκαμο!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, στην Αττική αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περί τα 2.400 – 2.500 ενεργά κρούσματα, από ένα σύνολο 5.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Ακόμη πιο ανησυχητικά ωστόσο είναι τα στοιχεία (συμπεράσματα) που προκύπτουν από τις έρευνες που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς στα λύματα που καταλήγουν στον Αργοσαρωνικό. Και αυτό διότι δείχνουν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) Ν. Θωμαϊδη, τα λύματα δείχνουν ότι στην Αττική αυτήν τη χρονική περίοδο υπάρχουν 20.000 φορείς του κορονοϊού.

Που σημαίνει ότι αν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα οι συγκεκριμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων.

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορoνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ανακοίνωσε απόψε ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τις μεταλλάξεις:

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.

Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα:

3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης.
17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ