Σ. Ρούσσος στο “Π”: Το βαθύ γραφειοκρατικό κράτος «πνίγει» τις λύσεις χρόνιων προβλημάτων στο Χαλάνδρι
Του
ΣΙΜΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ
Δημάρχου Χαλανδρίου
Έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την ευρεία τηλεδιάσκεψη που κάναμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα και να προχωρήσει, μετά από μισό αιώνα, η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», μιας λωρίδας γης ανάμεσα σε τέσσερις σταθμούς μετρό, που απέχει μόλις εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο του Χαλανδρίου και μόλις 9 χλμ. από την Ομόνοια.
Σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη καθορίστηκε από κοινού ένας οδικός χάρτης για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που εγείρονται. Εκφράστηκε μάλιστα δημόσια και με ρητό τρόπο η κατηγορηματική θέση της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν μπορεί να χρονίζει άλλο.
Ελπίζω ότι οι υποσχέσεις δεν θα αποδειχθούν ψεύτικες, για μία ακόμη φορά. Το ανάλγητο γραφειοκρατικό κράτος αδιαφορεί και συνεχίζει να εμπαίζει 5.000 ανθρώπους στους οποίους ανήκουν οι 1.180 ιδιοκτησίες στην εκτός σχεδίου περιοχή. Συνεχίζει να εμπαίζει τον δήμο, που αδυνατεί να υλοποιήσει έργα στην περιοχή (ασφαλτοστρώσεις, όμβρια) και να αξιοποιήσει ως χώρο πρασίνου το ακίνητο των 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, που του εκχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το 2018. Συνεχίζει να εμπαίζει τους 90.000 κατοίκους του Χαλανδρίου, που δεν τους αξίζει μια «παραγκούπολη» στην καρδιά της πόλης τους.
Ο Δήμος Χαλανδρίου κατάφερε, με επίπονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης, να ολοκληρώσει (31 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη ανάθεσή της, το 1987) την πολεοδομική μελέτη της περιοχής και να την καταθέσει προς έγκριση στην Περιφέρεια Αττικής τον Φεβρουάριο του 2018. Στους 23 μήνες που έχουν μεσολαβήσει έχουμε αντιμετωπίσει συνεχείς παλινωδίες και πρωτίστως τις εξωφρενικές απαιτήσεις και τον παραλογισμό των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, οι οποίοι απαιτούν –για να εγκρίνουν τη μελέτη– εξοβελισμό δεκάδων οικογενειών από τα σπίτια τους και απαλλοτριώσεις 27 στρεμμάτων, αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν παράδρομοι στη Δουκίσσης Πλακεντίας, οι οποίοι δεν προβλέπονται από καμιά κυκλοφοριακή μελέτη.
Οι απαιτήσεις αυτές, εκτός από ανεφάρμοστες, είναι σαφώς προσχηματικές. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο και εφευρίσκουν κάθε φορά άλλες δικαιολογίες.
Παντελής απουσία της Πολιτείας και στο θέμα των Ρομά
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ένα άλλο χρονίζον πρόβλημα για το Χαλάνδρι, την απομάκρυνση του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην εκτός σχεδίου περιοχή «Πεύκο Πολίτη».
Η Περιφέρεια Αττικής, παρότι ενέταξε στο ΠΕΠ Αττικής και υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019 το «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου», δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για την προώθηση του σχεδίου μετεγκατάστασης των Ρομά στον οικιστικό ιστό και σταδιακής κατάργησης του καταυλισμού.
Η Πολιτεία συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στην προσπάθεια του δήμου να άρει την πολυετή κατάσταση ομηρίας των ιδιοκτητών των οικοπέδων στην περιοχή, των κατοίκων της περιοχής και βέβαια των ίδιων των Ρομά, τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια τους αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους-φαντάσματα, χωρίς οντότητα εκτός του καταυλισμού.
Εύλογα αναρωτιέται ο απλός πολίτης μήπως κάποιοι επιθυμούν να τον κρατούν δέσμιο με προεκλογικές υποσχέσεις…
Όχι στον γραφειοκρατικό παραλογισμό
Η υπομονή μας, όπως και των πολιτών του Χαλανδρίου, έχει πλέον εξαντληθεί. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου δεν θα εγκαταλείψει τους πολίτες, δεν θα υποχωρήσει στον γραφειοκρατικό παραλογισμό, την κοινωνική αναλγησία και τις σκοπιμότητες, που αποτελούν ντροπή για την Πολιτεία συνολικά.
Το Χαλάνδρι και τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι μία περίπτωση. Υπάρχουν δεκάδες σε όλους τους δήμους της επικράτειας. Οι αγκυλώσεις του βαθέος κράτους ποδηγετούν, πνίγουν, στην κυριολεξία, κάθε πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι θεσμικό, όχι οικονομικό, και διατρέχει όλη τη μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού κράτους.
Αναρωτιέμαι μήπως ήρθε η ώρα η Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και την πρωτοβουλία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να εκλείψει ο γραφειοκρατικός βρόχος που στραγγαλίζει την έτσι κι αλλιώς αφημένη στην τύχη της Αυτοδιοίκηση.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook/simosroussos