Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αυτοκριτική της Πολιτείας για τους Βορειοηπειρώτες

Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αυτοκριτική της Πολιτείας για τους Βορειοηπειρώτες

Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία έστειλαν τις ευχές τους για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου έπειτα από αρκετά χρόνια είδαμε να χρησιμοποιείται και πάλι ο όρος «Βορειοηπειρώτες», που σχεδόν είχε… απαγορευθεί στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει και τα εξής:

«Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα ενότητας και συνεννόησης θα συνεχίσει να διατρέχει τη δράση της ‘‘ΟΜΟΝΟΙΑΣ’’, καθώς μένουν ακόμη να γίνουν πολλά από την αλβανική πολιτεία ώστε να εμπεδωθεί η πλήρης και απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων των ομογενών μας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε ενέργεια των γειτόνων που θα οδηγεί σε περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία. Θα συμπαρίσταται σε κάθε βήμα τους προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αισιοδοξώ ότι όσο βαθαίνει και ξεδιπλώνεται η θετική δυναμική των διμερών μας σχέσεων, τόσο θα προχωρά και η βελτίωση της θέσης της ελληνικής μειονότητας.

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,
Στα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου μας, που γιορτάζουμε εφέτος, ο ρόλος των Βορειοηπειρωτών υπήρξε καθοριστικός. Και έχουμε μία τρανή ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους δεκάδες επιφανείς συμπατριώτες μας που ξεκίνησαν από εκεί για να προκόψουν σε όλο τον κόσμο. Από τον Ιωάννη Δομπόλη και τον Σίμωνα Σίνα μέχρι τον Απόστολο Αρσάκη και τους εξαδέλφους Ζάππα, οι Βορειοηπειρώτες στάθηκαν πρωτοπόροι υποστηρικτές του νεαρού, τότε, ελληνικού κράτους. Και το βοήθησαν καθοριστικά στα πρώτα του βήματα με δομές, ιδρύματα και δωρεές.

Είναι αλήθεια πως η ελληνική πολιτεία δεν στάθηκε πάντοτε αντάξια των ευεργεσιών τους. Λησμόνησε, κατά καιρούς, τους ομογενείς της Αλβανίας, που επί χρόνια αγωνίζονταν μόνοι τους, σε συνθήκες ανελευθερίας και καταστολής, για επιβίωση και συνέχεια. Χρειάστηκε να καταρρεύσει το τυραννικό καθεστώς για να αποκατασταθούν οι δεσμοί τους με την Ελλάδα. Και να γίνει η ‘‘ΟΜΟΝΟΙΑ’’ θεμέλιο της αναγέννησης του Ελληνισμού της Αλβανίας. Στη δράση της αυτή θα έχει, σας διαβεβαιώνω, σταθερό αρωγό και συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση».

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ