Σε δύο βάρκες… παλαντζάρει ο Μητσοτάκης!

Σε δύο βάρκες… παλαντζάρει ο Μητσοτάκης!

-Για να «κλείσει την πόρτα» στις διαρροές

Να ισορροπήσει σε δύο βάρκες επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να σφραγίσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και παράλληλα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές.

Από τη μία οι αποφάσεις (επιλογές) του υπηρετούν έναν συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό (με δεξιά κατεύθυνση), τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό – κοινωνικό επίπεδο, και από την άλλη εμφανίζεται –σε θεωρητικό κυρίως επίπεδο– θιασώτης του κεντρώου χώρου και υπέρμαχος της μετριοπάθειας και της διαλλακτικότητας. Πλην, όμως, είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων τι παθαίνουν όσοι προσπαθούν να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες…

Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό ερμηνεύθηκαν –όχι άδικα– από την πλειοψηφία των πολιτών ως «δεξιά στροφή», όχι μόνο εν όψει… πρόωρων εκλογών αλλά και στην προσπάθειά του να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά. Ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, όπως, π.χ., τα εθνικά θέματα, το Μεταναστευτικό κ.ά.

Άρωμα… Δεξιάς έχουν και οι πολιτικές που προωθεί ο πρωθυπουργός στον χώρο της Παιδείας, με την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» που επιδιώκει να εφαρμόσει στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για τα πανεπιστήμια αποπνέει φιλελευθερισμό, αυταρχισμό και κοινωνική αναλγησία. Εξ ου και βρίσκει απέναντί του την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη μεγάλη πλειοψηφία (πλην της ΔΑΠ) των φοιτητών αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Ανάλογης… έμπνευσης θα είναι και οι αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει η κυβέρνηση και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος των εργοδοτών (επιχειρήσεων).

Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα περί «δεξιάς στροφής» και να αμβλύνει τις εξ αυτών δυσμενείς εντυπώσεις, στη πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1) ο κ. Μητσοτάκης έκανε κήρυγμα… περί μεσαίου χώρου, εμφανίζοντας τη Νέα Δημοκρατία ως τη «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας και της κοινωνικής ευαισθησίας»! Αλλά και εκφραστή ενός «ιδεολογικού αχταρμά», που συγκροτούν πολίτες που «δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές» και που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι «να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα (της χώρας) χωρίς σκληρό ιδεολογικό πρόσημο».

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τα δεξιά της και ότι αν θέλει να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία του πρέπει να διεκδικήσει τον χώρο του Κέντρου. Εκεί όπου θα κριθούν και οι επόμενες εκλογές.

Στην ίδια λογική, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει στη λογική της πολιτικής πόλωσης, στην οποία προσπαθεί να την «παρασύρει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο διότι είναι στη φιλοσοφία του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και διότι αυτού του είδους η αντιπαράθεση ευνοεί μόνο τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα, στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει χαμηλούς τόνους σε υποθέσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπως αυτή με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα και το σκάνδαλο της Folli-Follie, όπου υπάρχει εμπλοκή υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ