Σ. Φάμελλος: Πολύ καλό νέο για το κλίμα και για τον πλανήτη η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος, από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Σ. Φάμελλος: Πολύ καλό νέο για το κλίμα και για τον πλανήτη η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος, από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Η δήλωση του Σ. Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.

Η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στη Συμφωνία των Παρισίων, με την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος, από τον νέο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είναι ένα πολύ καλό νέο για το κλίμα και για τον πλανήτη. Η τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης για επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής του, και η εκφρασμένη του βούληση να δώσει, όπως είπε, μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα, γεννούν αισιοδοξία και ελπίδα.

Σημειώνουμε ότι η επιλογή του απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα αποτελούσε τεράστιο έλλειμμα στην πολιτική συμμαχία που έχουμε ανάγκη για ένα τόσο δύσκολο στόχο και επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αμερικανική συμβολή στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν μάς θυμίζει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης και να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Με αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, ώστε κανείς να μη μείνει πίσω. Και οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα με ένα νέο κλιματικό νόμο να αποτυπώσουν ρητά δεσμεύσεις και προτεραιότητες στοχεύοντας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Χαιρετίζουμε τέλος, την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ανακαλέσει την αδειοδότηση του Αγωγού «Keystone XL», ενός Αγωγού που σχεδιαζόταν να συνδέσει τα καναδικά αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου με τα αμερικανικά διυλιστήρια, ενός Αγωγού που είχε δικαίως συγκεντρώσει τα πυρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το 2021 παραμένει μία πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας αλλά, από σήμερα, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του πλανήτη.


Σχολιάστε εδώ