Μαγειρεύουν αντιδεξιό μέτωπο

Μαγειρεύουν αντιδεξιό μέτωπο

-Στόχος, κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο παρασκήνιο οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου, με απώτερο σκοπό τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό προσανατολισμό.

Διεργασίες που έχουν ως βάση το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κάτι που καθιστά απίθανο έως αδύνατο το ενδεχόμενο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το πρώτο κόμμα θα πρέπει να υπερβεί ένα ποσοστό της τάξης του 45%.

Στην περίπτωση αυτή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση την Ελληνική Λύση) θα μπορούσαν να συμπράξουν σε ένα κοινό μέτωπο και να ακυρώσουν τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το συγκεκριμένο σενάριο συζητείται ευρέως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ένα τμήμα του Κινήματος Αλλαγής που βλέπει θετικά μια προσέγγιση με την Κουμουνδούρου, καθώς επίσης και στο ΜέΡΑ25. Προβλέπει δε τα εξής το εν λόγω σενάριο:

Αμέσως μετά τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δεύτερο κόμμα, πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, να επιδιώξει τη συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και υπό προϋποθέσεις να καταφέρει να σχηματίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εναλλακτικά υπάρχει και η λύση να σχηματίσει κυβέρνηση σχετικής πλειοψηφίας με την ανοχή ενός ή δύο ακόμη κομμάτων. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΜέΡΑ25 θα καταφέρει να πιάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ότι τα τέσσερα κόμματα θα αθροίζουν ποσοστό άνω του 45% και ότι το ΚΚΕ θα συναινέσει στο εγχείρημα αυτό.

Υπάρχουν ωστόσο και πρόσθετες δυσκολίες και συγκεκριμένα οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Και αν ο Αλ. Τσίπρας, με το ειδικό πολιτικό βάρος και την επιρροή που ασκεί, θα καταφέρει να επιβάλει την άποψή του στο κόμμα, δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και με τη Φ. Γεννηματά. Καθότι στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής υπάρχουν αρκετά στελέχη, μεταξύ αυτών και κορυφαία, που όχι απλά διαφωνούν με κάθε είδους συνεργασία (συμμαχία) με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμφανίζονται αποφασισμένοι σε μια τέτοια εξέλιξη να θέσουν εαυτούς εκτός Κινήματος.

Από την άλλη, χλιαρή ήταν η πρώτη αντίδραση από το ΜέΡΑ25, όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα περί συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Στην Κουμουνδούρου πάντως θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα απορρίψουν μια συμμαχία κόντρα στη Νέα Δημοκρατία. Πάντως δεν περιμένουν άμεσα μια θετική απάντηση, καθώς αυτό θα υποθήκευε τις προσπάθειες του κ. Βαρουφάκη να διατηρήσει το κόμμα του σε τροχιά εισόδου στην (επόμενη) Βουλή. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά του ΚΚΕ.

Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά όσο παραμένει ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, οι διεργασίες θα εντείνονται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα αποφέρουν καρπούς. Υπάρχει πάντως άπλετος χρόνος, καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα πρόωρες εκλογές πριν από το φθινόπωρο δεν πρέπει να αναμένονται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ