Έννοιες του χρόνου που δεν αντιλαμβανόμαστε…
Ο χρόνος κυλάει πλέον –ελάχιστα– πιο γρήγορα, καθώς η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έκανε τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα το 2021 να είναι λίγο πιο μικρό σε διάρκεια και, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι το μικρότερης διάρκειας έτος εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί για πρώτη φορά οι επιστήμονες, που είναι οι αρμόδιοι «φύλακες του χρόνου», να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο για να διασφαλίσουν ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).
Λόγω της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη μας πέριξ του άξονά του, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που είναι ένα 24ωρο, σύμφωνα με το «Time and Date». Στη διάρκεια του έτους αυτό ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων ήταν το 1937.
Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση, κίνηση πυρήνα πλανήτη κ.ά.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη είτε να προστεθεί είτε να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 χρόνια (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε ήταν το 2016.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η τάση της Γης ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό περιστροφής της και η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες, οπότε προέκυπτε η ανάγκη για προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων. Όμως, πιο πρόσφατα, από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η Γη επιταχύνει συνεχώς τον ρυθμό της, άρα ίσως χρειαστεί το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.
Την απόφαση για τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα παίρνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS), που έχει την έδρα της στο Παρίσι.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: lifo.gr