Μετασεισμοί της… μετάταξης του Κτηματολογίου

Μετασεισμοί της… μετάταξης του Κτηματολογίου

Στον απόηχο του ανασχηματισμού της περασμένης εβδομάδας, όπου για πρώτη φορά ανατέθηκε σε υφυπουργό –ονομαστικά– το Κτηματολόγιο, το οποίο υπάγεται πλέον στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπήρχαν… μετασεισμικές δονήσεις.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Πέτη Πέρκα (υπεύθυνοι τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση μεταφέρει το Κτηματολόγιο σε ένα υπουργείο που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενό του», «αγνοεί και υποβαθμίζει τους σχετικούς κλάδους των μηχανικών και των δικηγόρων» καθώς «όλα αντιμετωπίζονται ως βάσεις δεδομένων», ενώ αναρωτιούνται εάν «πρόκειται για το μεγάλο κόλπο!».

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε πως «στα 20 χρόνια λειτουργίας του το Κτηματολόγιο ήταν και συνεχίζει να είναι μία επιεικώς χαρακτηριζόμενη δυσλειτουργική υπηρεσία, όπου η κατάσταση αντί να βελτιώνεται συνεχώς χειροτερεύει» και ζητάει «ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης από όλα τα κτηματολογικά γραφεία και αποφυγή με κάθε τρόπο της τυποποίησης του συμβολαιογραφικού εγγράφου».

Ορισμένοι ανάδοχοι είναι πιο καυστικοί. «Η εποπτεία των έργων κτηματογράφησης και δασικών χαρτών αλλά και των κτηματολογικών γραφείων δεν είναι ζήτημα πληροφορικής», σχολιάζει (δημοσίως) ένας μελετητής και συνεχίζει: «Είναι αφελής η άποψη ότι η πληροφορική είναι κατάλληλη για πάσα νόσο. Χρησιμοποιείται όμως χρόνια τώρα για ιδιοτελείς σκοπούς».

Εμείς, ως… κτηματολογικοί πλουραλιστές, καταγράφουμε όλες τις απόψεις, προσθέτοντας και τη δική μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ