«Ανάβει φωτιά» στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση
Σε εμάς ανήκει η φύλαξη και ο έλεγχος, λένε οι πρυτάνεις
-Καθηγητές και φοιτητές δεν θα δεχθούν την Αστυνομία
Το Μαξίμου έχει ανοίξει μέτωπο με τα Πανεπιστήμια, με αφορμή την εισβολή φοιτητών (;) στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντώνη, τον οποίο χτύπησαν άσχημα, καθώς θέλει να αναθέσει τη φύλαξη και τον απόλυτο έλεγχο στην Αστυνομία, στο οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετες οι Σύγκλητοι όλων των Πανεπιστημίων.
Σε ρεπορτάζ των «Νέων» καταθέτουν τις απόψεις τους ο πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.
Η πρόληψη ανήκει στην Πολιτεία…
«Η φύλαξη των χώρων και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου και θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, συνεπικουρούμενα από μια πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης, που θα υπάγεται στις Πανεπιστημιακές Αρχές. Η πρόληψη όμως και η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως και εν τέλει η ασφάλεια, ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της Πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα Πανεπιστήμια», τονίζει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
«Όχι στην Αστυνομία»…
…είναι η απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα: «Η πρότασή μου είναι πως χρειάζεται Ειδικό Σώμα Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες, το οποίο θα ανήκει στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του πρύτανη και αυτή η αρμοδιότητα θα συνοδεύεται και από ευθύνες αν δεν χρησιμοποιηθεί αυτό το Σώμα όταν και αν γίνουν παρεμβατικές ενέργειες.
Το Σώμα αυτό θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες, όπως συμβαίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. επίσης, όπου και αν χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας, σε περιπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αυτό πρέπει να γίνεται.
Θάρρος, ορθός λόγος, υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και σεβασμός των νόμων, λαμβάνοντας υπόψη το ακαδημαϊκό περιβάλλον για να είμαστε αποτελεσματικοί. Να πούμε επιτέλους αλήθειες, χωρίς φόβο, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και το οφείλουμε στη νέα γενιά».
Όχι και από το Γεωπονικό!
Κατηγορηματικά αντίθετος στην ανάθεση της φύλαξης των Πανεπιστημίων στην Αστυνομία είναι και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος. Επισημαίνει συγκεκριμένα:
«Η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επεξεργάστηκε και κατέθεσε πρόσφατα μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων.
Η πρόταση αυτή προβλέπει την ανάθεση της φύλαξης σε πανεπιστημιακό προσωπικό το οποίο θα προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ και θα έχει κατάλληλα προσόντα, όπως άρτια γνώση του χώρου του Ιδρύματος στο οποίο θα υπηρετούν και των μελών της κοινότητάς του (για να μπορούν π.χ. να αντιληφθούν την παρείσδυση εξωπανεπιστημιακών ατόμων), ικανότητα άμεσης απόκρισης σε διαφορετικής κρισιμότητας περιπτώσεις και ανάλογη επικοινωνία με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και, το κυριότερο, δεξιότητα στην ορθή κατηγοριοποίηση κάθε συμβάντος ανάλογα με τη σοβαρότητά του και προπαντός ψυχραιμία στη διαχείρισή του.
Εξυπακούεται ότι το προσωπικό αυτό πρέπει να είναι αριθμητικά επαρκές τόσο για να καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης ολόκληρης της Πανεπιστημιούπολης όσο και για να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην επίλυση συμβάντων έντασης (όπως αυτά προαναφέρθηκαν) αποκαθιστώντας τον δημοκρατικό διάλογο και προστατεύοντας τις θεσμικές διαδικασίες».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ