Αλ. Λυμπέρης στο “Π”: Το νησί μας πρέπει να επουλώσει γρήγορα τις πληγές του από τον σεισμό
Του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ
Δημάρχου Δυτικής Σάμου
Βρισκόμαστε στους τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και ο αγώνας είναι συνεχής και αδιάλειπτος.
Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας άστεγος και μη δυνάμενος να τραφεί. Συνεχίζουμε να φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία και σε κοντέινερ τους πληγέντες και αρκετοί έχουν κάνει χρήση της επιδότησης ενοικίου. Παράλληλα, ο δήμος παρέχει σε σεισμόπληκτους και σε ευπαθείς ομάδες καθημερινά συσσίτιο.
Η συνεργασία μας με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Νησιωτικής Πολιτικής είναι τακτική.
Έχουν εξευρεθεί οι πόροι για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε υποδομές, όπως δρόμοι και λιμάνια, και ξεκινάμε άμεσα την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, τα οποία είναι πάνω από 250 σε αριθμό. Λόγω του ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, θα χρειαστεί υπομονή και αρκετή δουλειά για να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση και η απομάκρυνσή τους.
Παράλληλα, μέλημά μας είναι να διατηρηθεί η φυσιογνωμία και το χρώμα του τόπου μας, ειδικά στα γραφικά και παραδοσιακά χωριά μας.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών έχουμε δημιουργήσει γραφείο εξυπηρέτησης των πολιτών σε θέματα ανακαίνισης των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές και σε ό,τι σχετίζεται με το σύνολο των προβλημάτων που μας κληροδότησε ο καταστροφικός σεισμός.
Έχουμε τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά τις Εκκλησίες μας και τα μοναστήρια και προσπαθούμε να στηρίξουμε την τοπική Εκκλησία, να συνεργαστούμε με το υπουργείο Πολιτισμού για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την τεράστια αυτή πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά που έχει ο τόπος μας.Ως δήμος, επίσης, καταβάλλουμε προσπάθεια στήριξης και της Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στο Καρλόβασι και απαρτίζεται από τρία πρωτοποριακά τμήματα, καθώς κάποιες από τις κτιριακές του εγκαταστάσεις χρειάζονται επεμβάσεις.
Γι’ αυτό ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται η συνεργασία πολιτών και κυβέρνησης, αλλά και πολλή υπομονή.
Στόχος μας είναι το ωραίο μας νησί να επουλώσει γρήγορα τις πληγές του και να αλλάξει η εικόνα του εν όψει της καλοκαιρινής-τουριστικής περιόδου.
Πάνω από όλα, η κάθε ενέργειά μας έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπατριώτη μας, ο οποίος έχει πληγεί όχι μόνο από τον σεισμό αλλά και από την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό πρόβλημα, την πανδημία και έχει ανάγκη την υποστήριξή μας.
Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε και ότι όλα θα πάνε καλά.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ