Μ. Κουρής: Να μην ξεχνάμε εκείνους που έβαλαν πλάτη στις εξελίξεις που έφεραν φως σε κάθε γωνιά της χώρας

Μ. Κουρής: Να μην ξεχνάμε εκείνους που έβαλαν πλάτη στις εξελίξεις που έφεραν φως σε κάθε γωνιά της χώρας

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


♦ ♦ ♦ Να μην ξεχνάμε εκείνους που έβαλαν πλάτη στις εξελίξεις που έφεραν φως σε κάθε γωνιά της χώρας. Το επισημαίνει ο Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της ΔΕΗ και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής: «Χάρη στη φθηνή λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είδε φως όλη η Ελλάδα, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Έ­­­γινε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, αναπτύχθηκε η βιομηχανία, εκσυγχρονίστηκαν επιχειρήσεις. Καταλήγω με μια τολμηρή πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Οι πόλεις που είδαν φως οφείλουν να αφιερώσουν στην κεντρική πλατεία ένα μνημείο στον ‘‘Άγνωστο Λιγνιτοπαραγωγό’’. Του το χρωστάνε».

♦ ♦ ♦ Αξίζει ιδιαίτερη προσοχή η κατάληξη του κύριου άρθρου της «Καθημερινής» στο κυριακάτικο φύλλο της με τίτλο «Από τις λέξεις στη βία»: «Οι δυτικές δημοκρατίες χρειάζο­νται νέους κανόνες αυτοπεριορισμού στον δημόσιο λόγο. Χρειαζόμαστε νέους κώδικες πολιτικής υπευθυνότητας. Και αυτό, βεβαίως, δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ».
w Μέσα στο 2021 η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπήρξε ο σημαντικότερος ηγέτης της Ευρώπης, αποχαιρετά την ενεργό πολιτική. Η αποχώρησή της μετά από 15 χρόνια στην καγκελαρία αυξάνει τον κίνδυνο όσον αφορά τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η Μέρκελ και η κυβέρνησή της θα στρέψουν την προσοχή τους στο εσωτερικό της χώρας για να διασφαλίσουν ένα καλό αποτέλεσμα υπέρ των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

♦ ♦ ♦ Πόσοι λέτε ότι είναι οι δήμοι των χωρών του ΟΟΣΑ; Φτάνουν τους 132.555. Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πριν από το Brexit) υπάρχουν 87.091 δήμοι. Στην Ελλάδα σήμερα είναι 332, σύμφωνα με μελέτη της διαΝΕΟσις, στην οποία επισημαίνεται ότι όσο περισσότερο αποκεντρωμένο είναι ένα κράτος και όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία διαθέτουν οι δήμοι του τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη που απολαμβάνει.

♦ ♦ ♦ Να πού πάνε τα λεφτά… Γύρω στα 4,6 δισεκατομμύρια ώρες ήμαστε παρέα με το κινητό το 2020! Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη, μετά την πρωταθλήτρια Κροατία, μεταξύ 44 χωρών στην αύξηση της χρήσης δεδομένων (data).

♦ ♦ ♦  Κάπου χαμογελάει… Η χώρα μας είναι στην τέταρτη θέση στη λίστα των 10 δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών. Μάλιστα, είμαστε πάνω από τη Γερμανία.

♦ ♦ ♦ Να αρχίσουν να χτυπάνε οι κα­μπάνες. Η βρετανική τράπεζα HSBC εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 θα είναι μεν αργή, αλλά θα κινηθεί στο 3% από 5% πριν. Πάλι καλά…

♦ ♦ ♦ Κι άλλο καλό νέο. Τον χρόνο που πέρασε δημιουργήθηκαν συνολικά 93.003 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 2.116 θέσεις εργασίας. Συνολικά, οι αναγγελίες προσλήψεων το 2020 ήταν 1.986.442.

♦ ♦ ♦ Ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος μας θυμίζει ευκαιρίες που χάθηκαν για την Ελλάδα. Έγραψε πρόσφατα: «Τρεις Αμερικές και ίσως και μια τέταρτη, η στρατιωτική τους Ακαδημία, που διδάσκει ως κύριο μάθημα τον Θουκυδίδη! Σκεφτείτε μόνο πως, όταν ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ, για μια ψήφο έχασαν την ευκαιρία να είναι η γλώσσα τους η αρχαία ελληνική»!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ