Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ για δηλώσεις Αρχιεπισκόπου περί Ισλάμ – Απάντηση Ιερώνυμου

«Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με την χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα», αναφέρει η Αρχιεπισκοπή.

Όπως ματαδίδει ο ΣΚΑΙ, την επίθεση σε υψηλούς τόνους εναντίον του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου πως το Ισλάμ, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποι του είναι άνθρωποι του πολέμου.

«Σπέρνει τον σπόρο της διχόνοιας» μεταξύ των θρησκειών και των κοινωνιών, και υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που εστιάζει στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται να αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι μια τέτοια δήλωση έγινε σε μια εποχή που γίνονται οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες, ήταν ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι: «Καταδικάζουμε έντονα τις αλόγιστες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι. Η ανώτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην αντίληψη της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Στις παγκόσμιες συνθήκες πανδημίας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι λυπηρό το ότι προσβάλλεται μια θρησκεία ενώ όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής. Είναι ένα παράδειγμα του πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη σπέρνουν τους σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η Ισλαμοφοβία.

Οι λόγοι πίσω από τον αυξανόμενο ρατσισμό κατά του Ισλάμ και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες. Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες ήταν επίσης σημαντικές και ήταν ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας.» αναφέρει ο ΣΚΑΙ.

Έντονη είναι και η αντίδραση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Τον κατηγορεί ότι συκοφαντεί και στοχεύει το Ισλάμ.

«Καταδικάζω έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Αλί Ερμπάς, ο οποίος πραγματοποίησε και την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία τον περασμένο Ιούλιο μετά τη μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

«Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας, το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το ότι, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή, να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν αρμόζουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη θεώρηση. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά της ζωής τους και των χώρων λατρείας τους», αναφέρει ο Αλί Ερμπάς.

«Οι συμπεριφορές, οι λόγοι και οι στάσεις που δεν περιθωριοποιούν τον άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας θα παραμείνουν πάντα πολύτιμες και η κοινή λογική των πιστών θα επικρατεί πάντα ενάντια σε τέτοιες δηλώσεις. Ο τρόπος για την δημιουργία ειρήνης, ηρεμίας, ευημερίας, συμπόνιας, δικαιοσύνης και αρετής στην ανθρωπότητα δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ηθική για συνύπαρξη. Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πάντα επέτρεπε σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να ζήσουν μαζί για αιώνες και παρείχαν σε όλους το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Είναι μια θρησκεία της ειρήνης που στοχεύει στην εκπλήρωση υψηλών αξιών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ευημερίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου έγιναν στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821 και χθες εξάλλου η Αρχιεπισκοπή αθηνών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφορικά με τις δηλώσεις, τονίζοντας πως αφορούσε τα ακραία στοιχεία του Ισλάμ.

‘Οπως επισημαίνεται από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών :

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη. Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, «απίστων», αλλά ακόμη και πιστών. Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με την χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

Πηγή: skai.gr


Σχολιάστε εδώ