Ν. Καραμπάσης στο “Π”: Στο χέρι μας είναι το 2021 να γίνει η αρχή της ριζικής αλλαγής υπέρ των πολλών

Ν. Καραμπάσης στο “Π”: Στο χέρι μας είναι το 2021 να γίνει η αρχή της ριζικής αλλαγής υπέρ των πολλών

Του
ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ 
Δημοσιογράφου– Υπεύθυνου Τύπου του ΜέΡΑ25


Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΟ και γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε τα εξής: «Το 2020 αφήνει πίσω του ανοικτές πληγές, διαλυμένα όνειρα, φόβο. Αφήνει όμως και μια ανέλπιστη ελπίδα. Ξεσκεπάζοντας μυστικά που μας καθήλωναν, η πανδημία που στιγμάτισε το 2020 μάς άνοιξε τα μάτια σε δυνάμεις και δυνατότητες που είχαμε ξεχάσει ότι είχαμε.

Το 2020 είδαμε ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι αδύναμες. Ότι προσποιούνται τις αδύναμες επειδή θέλουν να αφήνουν ανενόχλητη την ολιγαρχία να ασκεί την εξουσία της. Με την πανδημία όμως είδαμε τις εξουσίες του κράτους να ξεδιπλώνονται τρομακτικές. Είδαμε ακόμα πως το λεφτόδεντρο είναι υπαρκτό και πως την ύπαρξή του αρνούνται μόνο εκείνοι που το βάζουν να γεννά αποκλειστικά χρήμα για τους λίγους.

Διαπιστώσαμε πως, πράγματι, η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους δεν ήταν ποτέ θέμα αγορών. Ήταν εργαλείο που η ‘‘τρόικα’’ το χρησιμοποιούσε για να μεταφέρεται η περιουσία, κρατική και τώρα ιδιωτική, στην ολιγαρχία χωρίς σύνορα.

Εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο γρήγορα, όταν τους συνέφερε, οι νεοφιλελεύθεροι ασπάστηκαν τον κρατισμό κι οι φιλελεύθεροι αγκάλιασαν την απολυταρχία. Ναι, το 2020 ήταν δύσκολη χρονιά. Χάσαμε ανθρώπους.

Είδαμε τον σκοταδισμό και την εκμετάλλευση να γιγαντώνεται, σπρώχνοντας τόσο κόσμο στην αγκαλιά της απόγνωσης. Χάσαμε δημοκρατικές ελευθερίες που γενιές ολόκληρες θυσιάστηκαν για να έχουμε.

Όμως, το 2020 μας έκανε κι ένα μεγάλο δώρο. Μας αποκάλυψε το μέγα, το ελπιδοφόρο μυστικό που η εξουσία δεν ήθελε να μάθουμε: Ότι τα πάντα μπορούν να είναι διαφορετικά. Ότι ο Μπρεχτ είχε δίκιο όταν είπε πως επειδή τα πράγματα είναι όπως είναι, δεν θα παραμείνουν όπως είναι.

Τώρα, στο χέρι μας είναι το 2021 να γίνει η αρχή της ριζικής αλλαγής υπέρ των πολλών. Σε όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη της Γης».

Πριν από έναν μήνα περίπου, η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 αποφάσισε ομόφωνα το πρώτο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί 21 – 23 Μαΐου του 2021. Σε εκείνη τη συνεδρίαση συζητήθηκε το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας με τίτλο «Η ιστορική σημασία της 17 Νοέμβρη 2020», ορίζοντας τα πολιτικά γεγονότα που δημιούργησε η φετινή επέτειος ως ορόσημο ‘‘ορμπανοποίησης’’ της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχαν επισημανθεί τα εξής:
1. Το ΜέΡΑ25 είχε επισημάνει, ήδη από την προεκλογική περίοδο, ότι για να υλοποιηθεί η «μετάβαση» του πλούτου από τους πολλούς στην ολιγαρχία έπρεπε να καμφθεί κάθε κοινωνική αντίσταση.
2. Στο σχέδιό τους αυτό η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως το τέλειο πρόσχημα για να ανασταλούν θεμελιώδη ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, με παράλληλη επιβολή εργασιακού Μεσαίωνα. Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και η ανάπτυξη της κρατικής καταστολής έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
3. Στην Υγεία η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε συνειδητά, λόγω δεσμεύσεων στους ιδιώτες της Υγείας, να υπονομεύσει το ΕΣΥ –δεν υπάρχει σύστημα μαζικών τεστ, ούτε προσλήψεις–, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της «πανδημίας».
4. Η συμβολική πορεία των επτά βουλευτών του ΜέΡΑ25 στην επέτειο του Πολυτεχνείου –τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης και καλώντας τα μέλη του κόμματος να μη συμμετέχουν– αντιμετωπίσθηκε με συνταγματική εκτροπή και αποτέλεσε τελικά πράξη αντίστασης.

Τότε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε το δυσοίωνο γεγονός ότι στην Ατλαντική Δύση οι πολιτικές της «τρόικας» κατάφεραν να απορροφήσουν τους κραδασμούς εστιών αντίστασης από το Occupy Wall Street μέχρι τους Indignados και τη βραχύβια Ελληνική Άνοιξη.

Συνέπεια αυτού, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, ήταν η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, γι’ αυτό και η μόνη αποτελεσματική λύση ενός πραγματικά δημόσιου δικτύου μαζικών τεστ προσέκρουσε στις αντιστάσεις της ολιγαρχίας, με αποτέλεσμα τα καταστροφικά lockdowns.

Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε ως κόμμα και εργάζεται ώστε να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, επειδή η οργανωμένη κοινοβουλευτική Αριστερά αυτοκαταργήθηκε εδώ και καιρό, συνειδητά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ο αγώνας –όπως τονίζει ο κ. Βαρουφάκης– θα είναι διμέτωπος, τόσο ως προς τις φιλοολιγαρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και στα καταστροφικά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό απαντάει και στο ερώτημα για «μέτωπο της Αριστεράς» με συμμετοχή του ΜέΡΑ25.

Το παλλαϊκό κάλεσμα που είχε απευθύνει πριν από έναν χρόνο το ΜέΡΑ25 για συστράτευση γύρω από μια σειρά απολύτως απαραίτητων και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων στήριξης και ανάκαμψης της ελληνικής κοινωνίας είναι ακόμα σε ισχύ: Το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην «τρόικα εσωτερικού και εσωτερικού» υπάρχει ήδη, είναι το ΜέΡΑ25 και για αυτό η ενδυνάμωσή του αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ