Κ. Βλάσης στο “Π”: Ένας χρόνος «δίπλα» στην ομογένεια

Κ. Βλάσης στο “Π”: Ένας χρόνος «δίπλα» στην ομογένεια


Tου
ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ
Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου
για τον Απόδημο Ελληνισμό


Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, αισθάνθηκα ότι η τιμή και η ευθύνη ήταν μεγάλη. Το στοίχημα να φέρουμε την ομογένεια πιο κοντά στη μητέρα πατρίδα δεν ανήκε μόνο στο χαρτοφυλάκιό μου, αλλά αποτελούσε κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης. Από την ημέρα εκείνη το αίσθημα ευθύνης μετουσιώθηκε σε έργο με σχέδιο, αφοσίωση και πίστη στο αποτέλεσμα.

Αναμφισβήτητα, κορωνίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για την ομογένεια αποτέλεσε η θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές αποτελούσε χρόνιο και πάγιο αίτημα της ομογένειας και είμαστε περήφανοι που το κάναμε πραγματικότητα. Στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η πιο απλή και πιο δίκαιη λύση: Ψήφος σε όλους τους απόδημους Έλληνες, χωρίς όρια και περιορισμούς.

Ιδανικά, μάλιστα, θέλαμε να προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα της επιστολικής συμμετοχής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειαζόμασταν πλειοψηφία 200 τουλάχιστον ψήφων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι απαραίτητοι οι συμβιβασμοί και οι ζυμώσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Το τελικώς ψηφισθέν νομοσχέδιο –ακόμα κι αν δεν ικανοποίησε το σύνολο των προσδοκιών μας– αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια τομή για το πολιτικό μας σύστημα και μία πρώτη δικαίωση για την ομογένεια. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους ομογενείς να προσέλθουν και να στηρίξουν την επόμενη εκλογική διαδικασία με τη δική τους φωνή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταδειχθεί η δυναμική της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και θα υπάρξει χώρος για περαιτέρω διαβουλεύσεις και βελτιώσεις στο μέλλον.

Η έμπρακτη προσπάθεια εμβάθυνσης της σχέσης μας με τους απανταχού Έλληνες δεν έμεινε σ’ αυτό. Με την κατάρτιση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου και τη σύσταση μιας αποτελεσματικής ομάδας εργασίας καταφέραμε να προσεγγίσουμε ποικιλοτρόπως τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Ίσως η χρήση του ρήματος «προσεγγίζω» να φαντάζει παράδοξη στην εποχή της πανδημίας της Covid-19, όμως θεωρώ πως, στο μέτρο του εφικτού, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε «δίπλα» στην ελληνική διασπορά.

Εξάλλου, για τον υφυπουργό αρμόδιο για τους Απόδημους Έλληνες, η αδυναμία της μετάβασης στο εξωτερικό και της διά ζώσης επαφής μαζί τους ήταν αναμφίβολα ένα πλήγμα, όμως αυτό δεν θα μπορούσε να μετριάσει τη στοχοπροσήλωσή μου και την πίστη μου στην αξία του αποτελέσματος. Ξεκίνησα εγκαθιδρύοντας διαρκή προσωπική επικοινωνία με τις πρεσβείες, τα προξενεία και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενημερώνομαι ο ίδιος άμεσα για τα προβλήματα που ανακύπτουν. Από την επικοινωνία μου αυτή διαπίστωσα ότι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Αρχές μας αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση, ιδίως εν μέσω της πανδημίας. Και αυτό έγινε το προσωπικό στοίχημα που κλήθηκα να κερδίσω, χωρίς να χαθεί ούτε ένα πολύτιμο λεπτό.

Για τον λόγο αυτό, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καταφέραμε να γράψουμε μια νέα σελίδα με την ψηφιοποίηση των προξενικών διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, η νέα υπηρεσία, το «MyConsulLive», δίνει πλέον την δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω βιντεοκλήσης, από τις Προξενικές Αρχές. Με το έργο αυτό, μια πραγματική επανάσταση, ανατρέπουμε την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Ελλήνων της Διασποράς, για τους οποίους το προξενείο είναι συνυφασμένο με χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης, αξιοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, θέσαμε σε λειτουργία στην πρεσβεία Λονδίνου και στο γενικό προξενείο Νέας Υόρκης ειδική υπηρεσία εικονικής υποβοήθησης, παρέχοντας αυτοματοποιημένες απαντήσεις, διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους πολίτες, σε συνήθη ερωτήματα προξενικής φύσεως, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, πρωτοπορώντας διεθνώς. Οι νέες, καινοτόμες αυτές δράσεις, προγραμματίζεται να επεκταθούν σταδιακά στο σύνολο των Διπλωματικών μας Αρχών.

Από την πολιτική μας για την ομογένεια δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική γλώσσα, που αποτελεί παράγοντα εξωστρέφειας της χώρας μας αλλά και συνδετικό δεσμό των απανταχού Ελλήνων.

Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, δημιουργήσαμε μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser» του Βανκούβερ, την πλατφόρμα «staellinika», η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ελληνικών τόσο για τα παιδιά όσο και για οποιονδήποτε θελήσει να μάθει την ιστορία και τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από αυτήν τη διαχρονική και οικουμενική γλώσσα.

Τέλος, επειδή μπήκαμε στο 2021, μια χρονιά-ορόσημο, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπουμε να είναι άλλο από αυτό της ενότητας και ομοψυχίας. Η φλόγα που άναψε το 1821 παραμένει άσβεστη. Άσβεστη και στην ψυχή των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι, ως γνήσιοι και άξιοι πρεσβευτές μας ανά την υφήλιο, φέρουν πάντα τη μητέρα πατρίδα στην καρδιά τους. Κάναμε αρκετά, αλλά θα γίνουν ακόμη περισσότερα προκειμένου η σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με τη μητέρα πατρίδα να συνεχίσει να δυναμώνει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ