Γ. Παναγόπουλος στο “Π”: Η υποθαλάσσια ζεύξη γίνεται ερήμην του νησιού και των ανθρώπων τoυ
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Δημάρχου Σαλαμίνας
– Η Σαλαμίνα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας της
2.500 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πολεμικό γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Από τη μάχη που καθόρισε τη μοίρα του δυτικού κόσμου και διέσωσε τον πολιτισμό εκείνο, στη βάση του οποίου γεννήθηκε ο παγκόσμιος δυτικός πολιτισμός. Μια χρονιά-ορόσημο για ένα γεγονός σταθμό στην παγκόσμια ιστορία.
Ο Δήμος Σαλαμίνας βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση της ιστορίας του. Να γιορτάσει την επέτειο αυτή με τρόπο αντάξιο του μεγαλείου της νίκης των Ελλήνων αλλά και να στείλει από το νησί της Ναυμαχίας το μήνυμα της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, αρχές για τις οποίες πολέμησαν και νίκησαν οι Σαλαμινομάχοι.
Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν και είναι στο πλευρό μας. Μαζί και η Περιφέρεια Αττικής, πάντοτε αληθινά δίπλα στον δήμο μας, το υπουργείο Εσωτερικών, που μας στήριξε ουσιαστικά, και το υπουργείο Πολιτισμού. Όλοι οι φορείς αυτοί σε συνεργασία με τον δήμο μας είχαμε οργανώσει ένα ιδιαιτέρως πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τιμητικό και θεσμικό χαρακτήρα.
Ωστόσο η πανδημία στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά μας και, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, αποφασίσαμε την αναβολή του μεγαλύτερου μέρους των εκδηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε στο προσεχές διάστημα, όταν πια θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, με τη βοήθεια της Πολιτείας θα καταφέρουμε να γιορτάσουμε αυτήν την τεράστιας σημασίας και ιδιαίτερου συμβολισμού επέτειο με τη λαμπρότητα που της αξίζει.
Μιλώντας βέβαια για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τη σημασία της και τον συμβολισμό της, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η χερσόνησος της Κυνόσουρας, όπου έλαβε χώρα η Ναυμαχία, και ο όρμος των Αμπελακίων, όπου και το αρχαίο λιμάνι απ’ όπου απέπλευσαν τα ελληνικά πλοία, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μόνο έτσι δεν έχουν αντιμετωπιστεί διαχρονικά από την Ελληνική Πολιτεία. Απαιτείται ένας σύγχρονος σχεδιασμός που θα αναδείξει το σημείο και θα του προσδώσει την αίγλη που του αξίζει.
Το σημείο της Ναυμαχίας πρέπει να γίνει –ή, σωστότερα, έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε γίνει– τόπος έλξης και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο, όμως, ουδέποτε συνέβη ως σήμερα και εμείς που ζούμε στο νησί αυτό παλεύουμε δεκαετίες να προστατέψουμε τον ιερό αυτό χώρο από τα υφιστάμενα εκεί ναυπηγεία και τις επεκτάσεις τους και τα ναυάγια των σαπιοκάραβων που κάποιοι έβρισκαν ως κατάλληλο χώρο να αφήσουν εκεί όπου οι ελληνικές τριήρεις κατατρόπωσαν τον περσικό στόλο. Έστω και τώρα, λοιπόν, θα πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει στο έργο αλλά και στο όραμα του Δήμου Σαλαμίνας για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της περιοχής.
Θα πρέπει συνεπώς η Σαλαμίνα να αντιμετωπιστεί με την προσοχή που της αξίζει και την οποία αναμφίβολα έχει στερηθεί διαχρονικά. Η προσοχή αυτή σήμερα είναι πιο επίκαιρη και πιο αναγκαία από ποτέ για έναν ακόμη λόγο. Η Σαλαμίνα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, που ακούει στο όνομα «υποθαλάσσια ζεύξη».
Ένα έργο που προχωρά ως διαδικασία και το οποίο θα αλλάξει για πάντα την πορεία αλλά και τη μορφή του νησιού. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ανάγκες του τόπου αλλά και των κατοίκων του μπροστά στη νέα πραγματικότητα που θα επιφέρει το έργο αυτό. Η Σαλαμίνα διαχρονικά πάσχει από υποδομές. Είτε αυτές αφορούν το οδικό δίκτυο, είτε τη νοσοκομειακή περίθαλψη, είτε τη σχολική στέγη, είτε ακόμη και τα δίκτυα αποχέτευσης.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε το έργο αυτό να είναι προς όφελος των κατοίκων της Σαλαμίνας και να μη γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο ερήμην της Σαλαμίνας και των ανθρώπων που ζουν σε αυτή, ενδεχόμενο που προφανέστατα θα μας βρει αντίθετους με κάθε τρόπο.
Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Ναυτιλίας, πολλά βήματα προόδου σε σημαντικούς τομείς που αφορούν το νησί. Αυτό μας κάνει όλους εμάς που ζούμε στη Σαλαμίνα αισιόδοξους για τη συνέχεια και την προοπτική του τόπου μας.
Ως δήμος έχουμε τον τρόπο και τη γνώση να προχωρήσουμε στον δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης της Σαλαμίνας, κάτι που είναι ήδη εμφανές στον τόπο. Με την αναγκαία στήριξη της Πολιτείας είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα η Σαλαμίνα θα γίνει το success story στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ