Γ. Κατρούγκαλος στο “Π”: Όλα στο φως για τις διερευνητικές

Γ. Κατρούγκαλος στο “Π”: Όλα στο φως για τις διερευνητικές


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου,
Τομεάρχη Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ


Ο κύβος ερρίφθη και οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν. Ο διάλογος όμως ξεκινά υπονομευμένος, λόγω της μεγάλης προσωπικής αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις, που θα εγγυόνταν ότι θα εξελιχθεί στη βάση που πρέπει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς προκλήσεις στο πεδίο και απειλές για χρήση βίας. Τώρα, κάτι τέτοιο εξαρτάται αποκλειστικά από τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε μεν ότι το «Oruc Reis» αποχώρησε από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή, χωρίς όμως καμιά αυτοδέσμευση για κάτι τέτοιο. Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να πλέει κοντά στο Καστελλόριζο και, όπως συχνά υπογραμμίζει η Άγκυρα, είναι έτοιμο να κάνει και άλλες έρευνες. Αντιθέτως, επί του πεδίου είχαμε ήδη δύο επεισόδια στα Ίμια, όπου τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν πλοίο της ακτοφυλακής μας (στο πρώτο) και αλιευτικό μας σκάφος (στο δεύτερο).

Το κρίσιμο θέμα παραμένει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Η τουρκική πλευρά δεν κρύβει τις προθέσεις της. Αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα θέσει όλα τα θέματα διεκδικήσεών της, από τη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι την αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών μας, τις περίφημες «γκρίζες ζώνες». Σημειωτέον ότι το τελευταίο θέμα δεν είχε επιδιώξει να το συμπεριλάβει σε κανέναν από τους προηγούμενους 60 γύρους συνομιλιών. Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να μετατρέψει σε «νομιμοποιημένες» διμερείς διαφορές τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, στη βάση των πάγιων εθνικών θέσεων. Οι διερευνητικές πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016, με ευθύνη της Τουρκίας, και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, για την ενεργή επιδίωξη λύσης στη διαφορά μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. Δεν μπορούν να περιλαμβάνουν κανένα θέμα κυριαρχίας, όπως, για παράδειγμα, οι υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» ή η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Τα ίδια, προφανώς, ισχύουν και για τον διάλογο για ΜΟΕ, που πρέπει επίσης να ξαναρχίσει.

Και μία ακόμη προϋπόθεση: Όλα πρέπει να γίνουν στο φως. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση της κυβέρνησης για τη διαδικασία, οποιοδήποτε κείμενο-πλαίσιο, σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο στο Βερολίνο, των οποίων το ακριβές περιεχόμενο ακόμη αγνοούμε, θα πρέπει να διασφαλίζει απολύτως τις θέσεις της Ελλάδας και να γνωστοποιηθεί στον ελληνικό λαό και στα πολιτικά κόμματα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό αρχείου


Σχολιάστε εδώ