Νέα χρονιά – Και μόνο το γεγονός ότι «γυρίσαμε» τον χρόνο και επιβιώσαμε είναι μια επιτυχία

Νέα χρονιά – Και μόνο το γεγονός ότι «γυρίσαμε» τον χρόνο και επιβιώσαμε είναι μια επιτυχία


Του
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ
Δικηγόρου, LL.M (Harvard’ 95), ΔΝ, αν. Καθηγητή
Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων


Κάθε τι νέο έχει σύμφυτη την ελπίδα. Και μόνο το γεγονός ότι «γυρίσαμε» τον χρόνο και επιβιώσαμε είναι μια επιτυχία. Πάμε για τα άλλα.

Αυτά σε επίπεδο πολιτών και του μικρόκοσμου καθενός. Όχι ότι δεν είναι σπουδαία. Τουναντίον, είναι η βάση. Χρειάζεται όμως πάντα η κεντρική κατεύθυνση. Αυτή που διαμορφώνει η κυβερνητική εξουσία. Για να έχει και λόγο ύπαρξης.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα της επιστήμης. Τόσο από πλευράς χρόνου όσο και συντο­νισμού των προσπαθειών και ποσοστού επιτυχίας. Πάντα όπως λένε οι ειδικοί.

Η κοινωνία όμως εξακολουθεί να δοκιμάζεται και να ασφυκτιεί. Το κόστος σε καθημερινή βάση είναι δυσθεώρητο. Τρομάζει η σκέψη της επόμενης μέρας, αν αναλογιστεί κανείς τις ωδίνες του παρόντος, με μια κοινωνία μάλιστα σε μηχανική υποστήριξη.

Απαιτείται συντονισμός και χρονοδιάγραμμα στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Οι ποσότητες που θα έρθουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε πρώτο χρόνο και εκατομμύρια τους επόμενους μήνες. Το 13033 με τα αστεία ερωτηματάκια μπορεί να επιτελέσει έναν χρήσιμο ρόλο. Να δηλώσουν καταρχήν όσοι το επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο και με βάση την ηλικιακή τους ομάδα και την απασχόλησή τους –που μπορούν, ως ερωτήματα, να αντικαταστήσουν τα ανόητα ερωτήματα δοκιμής για τη λειτουργία του συστήματος, όπως τα περί βόλτας του σκύλου– να συντονιστεί και να πραγματοποιηθεί άμεσα ο εμβολιασμός τους. Από κοντά πρέπει να ξεκινήσει το σάρωμα της επικράτειας με rapid tests. Το κόστος σε υλικά και προσωπικό είναι αστείο σε σχέση με όσα χάνει η εθνική οικονομία και όλοι μας, κάθε μέρα που περνά.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι άσκηση στο κενό και επί χάρτου. Πέρα από τον κεντρικό σχεδιασμό, χρειάζονται τοπικά σχέδια δράσης, ανάλογα με τις απώλειες και τις ανάγκες κάθε νομού της χώρας. Οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και του μηχανισμού για τη διαχείριση των πόρων που θα διοχετευθούν από το Ταμείο πρέπει να οργώσουν τη χώρα, να καταγράψουν, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, τις απώλειες και να σχεδιάσουν την επανεκκίνηση των τοπικών οικονομίων, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου. Η παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς τη δραστηριοποίησή τους, οι όποιοι σχεδιασμοί θα είναι αμήχανη διαχείριση της καταστροφής.

Σε επίπεδο διεκδικήσεων, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για νέο, έκτακτο, Ταμείο Ανάκαμψης ή ενίσχυση των πόρων του υφιστάμενου. Το Ταμείο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πρώτου κύματος. Το δεύτερο έχει ισοπεδώσει χώρες και κοινωνίες, ενώ υπάρχει πάντα ο φόβος και για τρίτο.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει προεργασία για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Κίνα. Δεν είναι τυχαίες οι φερόμενες κινεζικές μελέτες για άλλες χώρες, από τις οποίες ξεκίνησε η πανδημία. Μέσα σε αυτές έφτασαν να περιλάβουν και την Ελλάδα! Είναι ασκήσεις αντιπερισπασμού. Όπως κάθε σοβαρή και μεγάλη χώρα κάνει. Έναντι αυτών που βλέπουν να έρχονται. Σε ό,τι μας αφορά, δεν μπορούμε να έχουμε ως επιλογή την αδράνεια. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο πρότυπο όσων ανέλαβε να κάνει σε σχέση με τις διεκδικούμενες αποζημιώσεις από τη Γερμανία, πρέπει να σταχυολογήσει και να τεκμηριώσει τις αξιώσεις μας έναντι της Κίνας.

Και επειδή τα προβλήματα κάθε άλλο παρά θα μας λείψουν, είναι ανάγκη να χαραχθούν στόχοι και να αναληφθούν στόχοι για το απόστημα της λεγόμενης «μεταναστευτικής πολιτικής» και των όσων τραγελαφικών έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας. Πέρα από την καταπάτηση κάθε έννοιας περί πρόσφυγα και δικαιούχων προστασίας και τη διακωμώδηση των διεθνών συνθηκών, υπάρχει ζήτημα και για όσους έχουν λάβει άσυλο. Δεν είναι μια κατάσταση που εξασφαλίζει αιώνια παραμονή στις χώρες υποδοχής. Τα μέτωπα σίγησαν στη Συρία. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού όσων κατέφυγαν στη χώρα μας λόγω του πολέμου. Κάθε περίπτωση εκ νέου θα πρέπει να αξιολογηθεί χωριστά.

Όσοι έχουν λόγο να φοβούνται το καθεστώς Άσαντ και δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, εύλογα θα διεκδικήσουν όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Αν και πάντα υπάρχει και η ζώνη στη Βόρεια Συρία, την οποία ελέγχει η Τουρκία και ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιείται για να εγκατασταθούν όσοι κινδυνεύουν από το συριακό καθεστώς. Ευκαιρία να δοκιμασθεί και να αποδει­χθεί, για μια ακόμη φορά, το ανακόλουθο των διακηρύξεών της.

Νέα χρονιά. Διαρκείς οι προκλήσεις. Επιτυχία που φτάσαμε ως εδώ. Πάμε για άλλα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ