Κ. Τσιάρας στο “Π”: Έμφαση στο κοινωνικό αποτύπωμα της Δικαιοσύνης

Κ. Τσιάρας στο “Π”: Έμφαση στο κοινωνικό αποτύπωμα της Δικαιοσύνης

Του
ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ
Υπουργού Δικαιοσύνης
και Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ


Από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Ο κύκλος των νομοθετικών αυτών παρεμβάσεων από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε, σε πρώτη φάση, με μια σειρά πρωτοβουλιών που ήδη αποδίδουν καρπούς υπέρ της επιχειρηματικότητας, όπως τα ειδικά τμήματα, η δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο νέος θεσμός της διαμεσολάβησης και η υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, που απλοποιεί τις διαδικασίες και το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το αναπτυξιακό πρόσημο των παρεμβάσεων αυτών δεν απομειώνει, ωστόσο, τον κοινωνικό χαρακτήρα των νομοθετικών παρεμβάσεων στον χώρο της δικαιοσύνης. Ιδίως γιατί η αναπτυξιακή πολιτική παραμένει η βέλτιστη και πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Η πολιτική που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, η πολιτική που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί ένα αξιόπιστο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Αυτό το κοινωνικό αποτύπωμα της δικαιοσύνης θα γίνει ακόμα πιο έντονο στο επόμενο διάστημα. Η ανάληψη μιας σειράς συ­γκεκριμένων πρωτοβουλιών βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την απλοποίηση των διαδικασιών και της καθημερινότητας των πολιτών στα δικαστήρια όλης της επικράτειας.

Με την τροποποίηση των διατάξεων που επεξεργάζεται ήδη η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σχεδιάζεται η οριστική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ν. 4335/2015, που δημιουργούν δικονομικές αγκυλώσεις και εμποδίζουν την ταχεία διεξαγωγή της πολιτικής δίκης.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής και την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να καθιερωθεί η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της πιλοτικής δίκης, που εφαρμόζεται ήδη στη διοικητική δικαιοσύνη, και στα πολιτικά δικαστήρια. Επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό ενιαία νομολογία για υποθέσεις όμοιου χαρακτήρα, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και αποσυμφορίζοντας σημαντικά τις –ήδη βεβαρημένες από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων– δικαστικές αίθουσες.

Παράλληλα, με τις δράσεις για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης προωθείται ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων, με την αναμόρφωση των παρωχημένων διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, που αγνοούν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τελευταία τροποποίησή του πριν από 37 χρόνια. Διακηρυγμένος στόχος του νέου νομοσχεδίου παραμένει η διασφάλιση της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών, που βιώνουν με τον δικό τους έντονο τρόπο τον χωρισμό των γονιών τους.

Στην ίδια κατεύθυνση και σε συνέχεια της ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας της ΕΕ για τις δικονομικές εγγυήσεις υπέρ των ανηλίκων και για τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στη δικαιοσύνη, σχεδιάζονται δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Ο εκσυγχρονισμός του λειτουργικού πλαισίου των κοινωνικών δομών του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και η Στέγη του Παιδιού, βρίσκεται στον πυρήνα των νέων πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται. Συμπληρώνονται, δε, από την κατάρτιση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και αποτελεσματικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με οριζόντιες δράσεις, που αφορούν όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανάλογες δράσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο θα ξεδιπλωθούν και στο επίπεδο της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε ενεργά στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας. Παράλληλα, έχει καταρτιστεί το Εθνικό Σχέδιο που εκπόνησε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων, που τόσο ταλαιπώρησαν την κοινωνία μας και τη δημοκρατία μας τα τελευταία χρόνια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ