Στα 338 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος!
Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ…
-Μόνο το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπέρασε τα 240 δισ. ευρώ – Μόλις 31 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα!
Στα μαύρα κατάστιχα βρίσκεται η ελληνική οικονομία με το κλείσιμο του 2020 και η σκυτάλη που παίρνει στα χέρια του το 2021 είναι πάρα πολύ βαριά… Τα νούμερα είναι εφιαλτικά: Ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές μεταξύ ιδιωτών, το ύψος των οποίων είναι άγνωστο. Το δημόσιο χρέος σπάει για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα του 200% του ΑΕΠ, φτάνοντας στα 338 δισ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι μόλις 31 δισ. ευρώ.
Αν η ύφεση δεν ξεπεράσει το 10,5%, που σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, ήτοι στα 162 με 163 δισ. ευρώ, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 207% με 208%.
Και σίγουρα θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα, πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Και όλα αυτά την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έχουν ξεπεράσει τα 106 δισ. ευρώ και αν αφαιρεθούν οι ανεπίδεκτες είσπραξης περιορίζονται στα 85 με 86 δισ. ευρώ. Στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων θα προστεθούν και οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία, οι οποίες είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ, μαζί με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι οι οφειλές προς τις τράπεζες, καθώς λήγει μέσα στον Ιανουάριο η περίοδος της αναστολής των 9 μηνών για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ορισμένοι από τους οποίους θα καλυφθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος περίπου 100.000 αιτήσεων από τις 170.000 που έχουν υποβληθεί και οι εγκρίσεις είναι πάνω από 93.000.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σενάριο για τη δημιουργία προγράμματος τύπου «Γέφυρα» το οποίο θα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια είναι στο τραπέζι.
Όσον αφορά τον νέο πτωχευτικό κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, οπότε παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαΐου η προσωρινή προστασία από τα αναγκαστικά μέτρα που παρέχει ο «νόμος Κατσέλη».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: fmvoice.gr