Τι κρύβει το «άδειασμα» του Βρούτση και η τοποθέτηση του Χατζηδάκη

Τι κρύβει το «άδειασμα» του Βρούτση και η τοποθέτηση του Χατζηδάκη

Στο φως όλο το παρασκήνιο

-Μπαίνουν στο… ψητό οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!
-Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο

Εδώ και καιρό περιμέναμε ότι ο Γιάννης Βρούτσης θα έβλεπε την έξοδο από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, μόνο αναμενόμενη δεν ήταν η αντικατάστασή του από τον Κωστή Χατζηδάκη. Και αυτό γιατί ουδέποτε στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με ζητήματα που άπτονται των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων.

Ως εκ τούτου, είναι κυριολεκτικά ένας άγνωστος «Χ» και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το εύρος των αλλαγών που θα επιφέρει η δική του παρουσία στο υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο ως προς εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τη μεταρρύθμιση στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού μας συστήματος αλλά και σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση έχει προβληματίσει πολύ τα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, καθώς εθεωρείτο η ψυχή όσων μεταρρυθμίσεων έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται εδώ και ενάμιση χρόνο, με κυριότερη εκείνη του ψηφιακού συστήματος έκδοσης των συντάξεων με την ονομασία «ΑΤΛΑΣ».

Στις πρώτες ενημερωτικές συσκέψεις που είχε μαζί τους ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον σχεδιασμό αλλά και στα πρόσωπα που ηγούνται στους οργανισμούς που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου του (e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.), προχωρώντας μάλιστα και σε μια ασυνήθιστη κίνηση, αφού κράτησε τον διευθυντή που είχε και ο προκάτοχός του. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται σίγουρο ότι θα βάλει κι αυτός τη δική του σφραγίδα, με επιμέρους διορθωτικές αλλαγές. Αναμένεται, επίσης, να έχει αρμονικότερη συνεργασία με τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος έχει κληθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τρέξει τις αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα.

Όπως λέγεται, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε πολλές επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για τις επερχόμενες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και για τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Κάτι που είχε φανεί άλλωστε και στη σύγκρουση που είχε γι’ αυτόν τον λόγο με τον προηγούμενο υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη, που οδήγησε στην πυροσβεστική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, με τη μετάθεση του τελευταίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αντιρρήσεις, επίσης, λέγεται ότι είχε εκφράσει ο Γιάννης Βρούτσης και ως προς την ένταση των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και επί των εργασιακών, κάτι που είχε προκαλέσει τα έντονα παράπονα του ΣΕΒ προς τον πρωθυπουργό, για την καθυστέρηση που έχει υπάρξει ως προς τη λήψη των αποφάσεων. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι δεχόταν συνεχώς βέλη από συ­γκεκριμένους κύκλους και φιλοκυβερνητικά Μέσα, τα οποία απηχούν πολλές φορές την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων αλλά και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό του για τη δήθεν ευθύνη που είχε για τη μη έγκαιρη νομοθέτηση της παράτασης, που έληγε στις 31/12/2020, για τους συνταξιούχους που ελάμβαναν το ΕΚΑΣ, που καταργήθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη μηδενική τους συμμετοχή στα φάρμακα.

Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στον υπουργό Υγείας και όχι στον υπουργό Εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, στην κοινή γνώμη πέρασε ότι υπαίτιος της καθυστέρησης ήταν ο Γιάννης Βρούτσης.

Μπορεί να αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση του πρωθυπουργού για την αντικατάστασή του και να μην εξέφρασε καμιά πικρία κατά την παράδοση του υπουργείου στον Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο θεωρεί ότι «αδειάστηκε» από τον πρωθυπουργό και δεν εκτιμήθηκε το γεγονός ότι έτρεξε σε πολύ σύ­ντομο χρονικό διάστημα σοβαρές μεταρρυθμίσεις, νομοθετώντας και έναν ασφαλιστικό νόμο (4670/2020), χωρίς ουσιαστικά να ανοίξει μύτη.

Πού θα επικεντρωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χαρακτηρίζεται ως «μεταρρυθμιστής» στους κόλπους της κυβέρνησης και έρχεται από το προηγούμενο υπουργείο έχοντας στο βιογραφικό του σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, με κυριότερες αυτές που αφορούν τη ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν θα επικεντρωθεί τόσο στα ζητήματα των εκκρεμών συντάξεων και του e-ΕΦΚΑ, καθώς αυτά έχουν λίγο-πολύ δρομολογηθεί και νομοθετηθεί προσφάτως και ήδη ο διοικητής του φορέα κ. Χάλαρης τα υλοποιεί.

Αναμενόμενο επομένως είναι ότι θα επικεντρωθεί στις αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη δομή και το status των επικουρικών συντάξεων κυρίως όσον αφορά τους νέους ασφαλισμένους, με τη μετατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος της «νοητής» κεφαλαιοποίησης σε καθαρά κεφαλαιοποιητικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των επαγγελματικών ταμείων και τις συ­μπράξεις που αυτά θα έχουν με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα προχωρήσει, επίσης, και τις αλλαγές στα εργασιακά, με την καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας (!) στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και της αποζημίωσης των υπερωριών, έχοντας κατά βάση το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο του ν. 3986/2011. Με τον ίδιο τρόπο θα τρέξει και τις αλλαγές στον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο (1264/1982).

Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση να έχει στη φαρέτρα της την πλήρη υλοποίηση όσων είχε δεσμευθεί ότι θα κάνει πριν από τις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με καλές πηγές, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων θα είναι έντονες, κάτι που ενδεχομένως ερμηνεύει την επιλογή του πρωθυπουργού για την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο, αφού στη μέχρι τώρα πολιτική του πορεία έχει δείξει ότι δύσκολα κάμπτεται από τέτοιου είδους γεγονότα.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται ιδιαίτερα καυτό για το υπουργείο Εργασίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ