Στροφή Δεξιά και ολοταχώς για εκλογές!

Στροφή Δεξιά και ολοταχώς για εκλογές!

-Απέτυχε το… ψάρεμα στο Κέντρο
-Κάλπες τώρα, πριν να είναι αργά, λένε βουλευτές της ΝΔ

Την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να στρίψει «προς τα δεξιά» το τιμόνι της κυβέρνησης λίγο πριν μπει στην τελική ευθεία για τις (πρόωρες) εκλογές σηματοδότησαν οι αποφάσεις (επιλογές) του στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Το εγχείρημα για (περαιτέρω) διείσδυση στον χώρο του Κέντρου –σημαία μέχρι πρότινος του πρωθυπουργού– μπήκε προσωρινά (ή μόνιμα;) στον πάγο και οι προσπάθειές του θα επικεντρωθούν τους επόμενους μήνες στην ανάσχεση των διαρροών προς τα δεξιά. Συνέπεια αυτών των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς (εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό κ.ά.) και προκαλούν την απογοήτευση των «ultra» δεξιών ψηφοφόρων της.

Θυμίζουν οι κινήσεις, ως έναν βαθμό, τον ανασχηματισμό που είχε κάνει το 2014 ο Αντ. Σαμαράς, τοποθετώντας στην κυβέρνηση στελέχη που είχαν ισχυρές αναφορές στο δεξιό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας. Στην τωρινή φάση, πέραν της μετακίνησης του Μ. Βορίδη από το Αγροτικής Ανάπτυξης στο κομβικής σημασίας υπουργείο Εσωτερικών, είχαμε την είσοδο στο Υπουργικό Συμβούλιο της Σ. Βούλτεψη, του Κ. Κατσαφάδου και άλλων με αυξημένη επιρροή στους ακραιφνείς οπαδούς της παράταξης.

Η αναβάθμιση του κ. Βορίδη συνδέεται από ορισμένους και με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στο συγκεκριμένο υπουργείο ένα πρόσωπο με ισχυρές αναφορές στη βαθιά παράταξη. Στοιχείο κρίσιμο, καθώς από το γραφείο του στο Εσωτερικών θα χειρισθεί το κρίσιμο ζήτημα των επόμενων εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρουν οι πληροφορίες, έλαβε σοβαρά υπόψη του και τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα που επίδειξε ο κ. Βορίδης στη θητεία του στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μελανό σημείο το ακραίο ιδεολογικό παρελθόν του, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό έχει –εδώ και πολύ καιρό– αμβλυνθεί και υποβαθμιστεί.

Τον στόχο της δεξιάς συσπείρωσης υπηρετεί η απόφαση του κ. Μητσοτάκη προσθέσει στη σύνθεση της κυβέρνησης έντεκα βουλευτές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα περιφερειών στην επικράτεια. Με την απομάκρυνση, παράλληλα, ορισμένων τεχνοκρατών επιδιώκει να ρίξει τους τόνους της απογοήτευσης (δυσφορίας) που υπήρχε στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το γεγονός ότι πρόσβαση στην κυβέρνηση είχαν πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας και χωρίς καμιά συνεισφορά στους πολιτικούς αγώνες της.

Ο ανασχηματισμός έφερε, όπως ήταν φυσικό, στο προσκήνιο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών με τέτοια ένταση ώστε τα πολιτικά στοιχήματα πλέον δεν σχετίζονται με το αν ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει στη λαϊκή βούληση, αλλά με το πότε ακριβώς εντός του τρέχοντος έτους. Το πέρας της πανδημίας θα βρει τη χώρα σε μια άλλη, πρωτόγνωρη κατάσταση και είναι λογικό ο πρωθυπουργός να θελήσει να διεκδικήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας.

Τα σενάρια ως προς τον χρόνο των εκλογών σταθερά δύο: Αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Η απόφαση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας, για την ακρίβεια με την πορεία του εμβολιασμού. Υπό αυτήν την έννοια, ορισμένοι δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο σενάριο του φθινοπώρου, με το σκεπτικό ότι μέχρι τον Ιούνιο ίσως να μην έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία. Η εισροή των εμβολίων γίνεται προς το παρόν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα επιτευχθεί το περίφημο «τείχος ανοσίας» με τον εμβολιασμό του 60% των πολιτών της χώρας.

Προϊόντος του χρόνου πάντως, στις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης μειώνεται σταθερά ο αριθμός των στελεχών που αντιτίθενται στην προοπτική των πρόωρων εκλογών και τάσσονται υπέρ της εξά­ντλησης της τετραετίας. Και αυτό διότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της «στάχτη και ερείπια» και θα απαιτηθούν δύο – τρία ή και περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η χώρα σε μια κανονικότητα, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά σε μια γρήγορη ανάκαμψη το 2021 ή έστω το 2022.

«Αν δεν πάμε σε εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο, ίσως να μην έχουμε άλλη, καλύτερη ευκαιρία και μετά να… συρθούμε ως το τέλος της τετραετίας», σημειώνουν γαλάζιοι βουλευτές. Προσθέτουν ακόμη ότι πέρα από τα ανοιχτά (ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό κ.ά.) κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απρόοπτα και ανατροπές σε βάθος τετραετίας, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση για την κυβέρνηση. «Εκλογές το γρηγορότερο, γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», είναι εν κατακλείδι το… μήνυμα των γαλάζιων βουλευτών.

Οι εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν, θα είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απίθανο, αν όχι αδύνατο, να επιτύχει ένα ποσοστό που θα της εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σε παλαιότερες δηλώσεις αναφέρει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές και ότι δεν σκοπεύει να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο κόμμα (π.χ. το Κίνημα Αλλαγής) ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων. Αν στο μεταξύ έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα, είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ