Π. Χρηστίδης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία – Όχι στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Ναι στο διάλογο με την Τουρκία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και μόνο αυτά λέει το Κίνημα Αλλαγής. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, «αυτή είναι και η πάγια εθνική μας γραμμή για δεκαετίες».
Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κατρίνης οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ
«Διάλογος πρέπει και είναι καλό να γίνεται, έτσι άλλωστε οι λαοί προχωράνε την ειρηνική τους συνύπαρξη και γειτνίαση. Θυμίζω ότι η Τουρκία ήταν αυτή που αφενός διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και αφετέρου προσθέτοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύει τον διάλογο. Διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες αυτές ενέργειες», σημείωσε ο Παύλος Χρηστίδης και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα μείζονα αυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
«Εμείς έχουμε να ενημερωθούμε πάρα πολύ καιρό και για τον τρόπο με τον οποίο προσέρχεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές η χώρα. Ξέρετε, αυτός ο διάλογος έχει και τη σημειολογία του, της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Την όποια σημειολογία έχει στο μυαλό του ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να την ανατρέψουμε και να είμαστε και εμείς έτοιμοι να ανταπαντήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις δικές μας. Την εθνική γραμμή και στρατηγική θα πρέπει να προασπίσουμε, χωρίς προκλήσεις ή παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την γείτονα. Χωρίς πλοία να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο ή άλλες προκλητικές και παράνομες όπως αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Ακολουθεί η Συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη
Ελληνοτουρκικά – Διάλογος με αγκάθια και διερευνητικές επαφές με το βλέμμα στο 21
H Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι οι τσαμπουκάδες δεν οδηγούν πουθενά και κυρίως συζήτηση δεν νοείται με OrucReis να κόβει βόλτες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και μόνο αυτά. Αυτή είναι και η πάγια εθνική μας γραμμή για δεκαετίες. Διάλογος πρέπει και είναι καλό να γίνεται, έτσι άλλωστε οι λαοί προχωράνε την ειρηνική τους συνύπαρξη και γειτνίαση. Θυμίζω ότι η Τουρκία ήταν αυτή που αφενός διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και αφετέρου προσθέτοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύει τον διάλογο. Διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες αυτές ενέργειες. Αλλά οφείλει και η Ελληνική κυβέρνηση να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα μείζονα αυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εμείς έχουμε να ενημερωθούμε πάρα πολύ καιρό και για τον τρόπο με τον οποίο προσέρχεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές η Χώρα. Ξέρετε αυτός ο διάλογος έχει και τη σημειολογία του, της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Την όποια σημειολογία έχει στο μυαλό του ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να την ανατρέψουμε και να είμαστε και εμείς έτοιμοι να ανταπαντήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις δικές μας. Την εθνική γραμμή και στρατηγική θα πρέπει να προασπίσουμε χωρίς προκλήσεις ή παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την γείτονα. Χωρίς πλοία να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο ή άλλες προκλητικές και παράνομες όπως αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία.
Αλαλούμ με το lockdown
Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, όμως αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς θα πρέπει να περιμένουμε την Πρωτοχρονιά του 2023 για να μπορέσουμε να βγούμε από τα σπίτια μας, διότι η κυβέρνηση ακόμα μία φορά έχει περάσει κάτω από τον πήχη της προετοιμασίας και της υλοποίησης του σχεδίου που ονόμασε «Ελευθερία».
Δεν μπορεί, όλη η χώρα να προσδιορίζεται ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια.
Υπάρχουν νομοί της χώρας που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν ελάχιστα κρούσματα, επομένως θα πρέπει από κει να ξεκινήσει η επιστροφή στην φυσιολογική ζωή, με ό,τι αυτό σημαίνει και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνικής ψυχολογίας. Είναι σημαντικό να πάνε οι ομάδες του ΕΟΔΥ να κάνουν τεστ και από την στιγμή που δεν υπάρχουν ασυμπωματικοί φορείς να ανοίξει η τοπική οικονομία.
Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει άμεσα. Ένα από τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης είναι ότι δεν επάνδρωσε τις υπηρεσίες ιχνηλάτησης. Αυτό στοίχησε πολύ ακριβά και γι αυτό έχουμε τόσα πολλά ορφανά κρούσματα.
Άρα η πρότασή μας είναι καθαρή: διαρκή, μαζικά τεστ, έτσι ώστε κάθε δεκαπέντε μέρες να βλέπουμε που βρίσκεται το ιικό φορτίο του κάθε Νομού.
Δεν γίνεται να ακούμε από κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχει σενάριο να ανοίξει το λιανεμπόριο, άλλα να ανακοινώνουν lockdown ….Ένα μπάχαλο και ο πολίτης στη μέση άναυδος να παρακολουθεί.
Σήμερα ακούγαμε άλλα σενάρια ότι μπορεί να ανοίξουν το λιανεμπόριο και από την άλλη πλευρά οι λοιμωξιολόγοι βγαίνουν και λένε ότι μπορούμε να πάμε τον Μάρτιο σε τρίτο κύμα και με αυστηρότερα μέτρα.
Αυτό μπερδεύει τον κόσμο δεν δίνει σαφές στίγμα και δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει την πρόταση μας. Θα αναγκαστεί στο τέλος να προχωρήσει στην αποδοχή των δικών μας προτάσεων και όσο γρηγορότερα το κάνει τουλάχιστον τόσο πιο ευεργετικό θα είναι και για την υγειονομική και για την οικονομική κρίση. Να τονίσουμε εμφατικά ότι υπάρχουν συμπολίτες μας (από το χώρο του τουρισμού, της εστίασης και της ψυχαγωγίας) οι οποίοι έχουν να δουν μισθό στον λογαριασμό τους εδώ και ένα χρόνο.
Οικονομία σε ασφυξία
Η πρότασή μας είναι καθαρή : πρέπει να υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη των εργαζομένων, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τον μισθό τους θα πρέπει να τον πάρουν με κρατική υποστήριξη.
Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στα 37 δισεκατομμύρια του μαξιλαριού που υπάρχει από τη φορολόγηση του ελληνικού λαού, η ευρωπαϊκή ένωση έχει πάνω από 7 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επομένως υπάρχει οικονομική δυνατότητα εκ μέρους της κυβέρνησης να δώσει χρήματα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη όχι μόνο στους εκλεκτούς της. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο έχει δώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν λύνει ζητήματα, ανακουφίζει ενδεχομένως κάποιους για τρεις μήνες αλλά θα κληθούν να τα επιστρέψουν αργότερα.
Να δώσω και δύο σημαντικά στοιχεία: σύμφωνα με τις έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ μία στις δύο επιχειρήσεις της εστίασης δεν θα μπορέσει να ανοίξει μετά το lockdown το οποίο για πρώτη φορά είχε πει κυβέρνηση ότι θα σταματήσει 30 Νοεμβρίου και εξακολουθεί να υφίσταται. Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους 33% και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με ένα στρατηγικό σχέδιο με αρχή μέση. Η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή στη Βουλή θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και στο υγειονομικό κομμάτι καθώς και για την οικονομία συνολικά.