Οι ώρες που μίκρυναν την Αμερική – Του Βασ. Ταλαμάγκα
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Το άγνωστο παρασκήνιο και η κομβική παρέμβαση
Όταν η εμπροσθοφυλακή των φανατικών υποστηρικτών του Τραμπ έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και μπήκε στο Καπιτώλιο, η άρχουσα τάξη της Αμερικής σοκαρίστηκε. 35 λεπτά μετά και βλέποντας την εικόνα από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που μετέδωσε πρώτο τις ασχήμιες των ταραχοποιών και από το εσωτερικό του Καπιτωλίου, η ίδια άρχουσα τάξη κατάλαβε τον κίνδυνο.
Οι πληροφορίες μιλούν για τέτοιο παρασκήνιο που μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση συναντάμε. Ο κομβικός ρόλος ανήκε σε δύο άτομα. Στον εβραϊκής καταγωγής γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και στον εβραϊκής καταγωγής Νταγκ Έμχοφ, σύζυγο της αντιπρόεδρου του νέου πλανητάρχη Μπάιντεν, της Καμάλα Χάρις. Ο μεσολαβητής ήταν ανώτατος θρησκευτικοπολιτικός παράγοντας και η εντολή ήταν σαφής, άμεση επικοινωνία τώρα και αποφόρτιση της κατάστασης. Λίγη ώρα μετά τα πρόσωπα από τα δύο στρατόπεδα ομονοούσαν σε άμεση πολιτική χαμηλών τόνων για το καλό της Αμερικής.
Τα διπλωματικά κέντρα αλλά και το γραφείο επικοινωνίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρατηρούσαν τα σχόλια στο διεθνές αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που ήταν μάλλον σαρκαστικά για την εικόνα που παρουσίαζε το εμβληματικό Καπιτώλιο. Το ίδιο δίκτυο έδειξε και φευγαλέα εικόνα συνεργάτη του αντιπρόεδρου Πενς, που είχε φυγαδευτεί, με εμφανή έκφραση φόβου και σύγχυσης. Αυτές οι εικόνες ήταν που ξεχείλισαν το ποτήρι. Ο Κούσνερ προσπαθεί να μιλήσει με τον Τραμπ, ο οποίος, μάλλον σε μη νηφάλια κατάσταση στον Λευκό Οίκο, επικροτεί τις πράξεις των οπαδών του στο εσωτερικό του Καπιτωλίου, σοκάροντας τους πάντες γύρω του.
Τότε ο μεγάλος «θεός της Αμερικής» πήρε την πρωτοβουλία. Ανεξαρτήτως στρατοπέδων, οι κινήσεις ήταν ενιαίες. Απαιτήθηκε η νέκρωση των social media του Πρόεδρου, η οποία έγινε αμέσως, ενημερώθηκε ο αντιπρόεδρος να έχει τον έλεγχο της κατάστασης για τη μη κάθοδο του στρατού με εντολή οποιουδήποτε και ζητήθηκε από τον δήμαρχο της Ουάσιγκτον η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Όλα έγιναν ερήμην του Τραμπ, με τη συμμετοχή των ανθρώπων του Τραμπ.
Το έμβλημα
Το Αμερικανικό Καπιτώλιο είναι το μέρος στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού.
Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, αν και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο. Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτίριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτιρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο.
Η αδιανόητη εικόνα των ταραχοποιών, που έσπαγαν τζάμια και βανδάλιζαν τις αίθουσες του Καπιτωλίου, έρχεται ως αποκορύφωση της νέας εποχής που χαρακτηρίζει τον κόσμο αλλά και της εργαλειοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας.
Τα social media έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην ίδια την έκβαση των γεγονότων της βραδιάς. Το Twitter ήταν άλλωστε η πλατφόρμα που επέλεξε ο Τραμπ για να υποκινήσει το μαινόμενο πλήθος, τόσο με τις επίμονες δηλώσεις πως κέρδισε τις εκλογές όσο και με το εμπρηστικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο εξομολογήθηκε πόσο «αγαπάει» τους ταραχοποιούς που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, προτού τους παρακινήσει να επιβάλουν ειρήνη.
Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτέθηκε, από την άλλη, και η αδιανόητη στάση της αστυνομίας απέναντι στον όχλο. Καταγραφές που αναρτήθηκαν στα social media από το ίδιο το μαινόμενο πλήθος δείχνουν την αστυνομία του Καπιτωλίου να ανοίγει τις μπάρες ασφαλείας, επιτρέποντας στον όχλο να εισβάλει στο κτίριο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο. Με περίπου 75 εκατομμύρια ψήφους στις πρόσφατες εκλογές, 12 εκατομμύρια επιπλέον από τις εκλογές του 2016, είχε τη δυνατότητα να μπει στο πάνθεον των ιδιόρρυθμων μεν αλλά και εν μέρει αποτελεσματικών Πρόεδρων, κυρίως για τα οικονομικά της μεσαίας αμερικανικής τάξης. Υπήρξε δε ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που μετά από πολλά χρόνια δεν έσυρε την Αμερική σε έναν πόλεμο. Αντί αυτού, η αμετροέπειά του εξευτέλισε κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίστηκε τους θεσμούς, ποδοπάτησε τη δημοκρατία και διαίρεσε την παράταξή του.
Οι εικόνες με τους διαταραγμένους να κάνουν ό,τι θέλουν στο Καπιτώλιο, προξένησαν και μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο κύρος της υπερδύναμης, φέρνοντας συνάμα στο προσκήνιο τη θυσία της αμερικανικής δημοκρατίας, τον θάνατο της ελευθερίας της και την πτώση των αξιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούσαν να θέλουν να εξάγουν στους λαούς του κόσμου.
Οι πύργοι
Κάποια χρόνια πριν, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης, χιλιάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.
Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες. Εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.
Αυτό το στίγμα η Αμερική προσπαθεί να το καλύψει από τότε, βγάζοντας ακόμα και εσωτερικές οδηγίες για τη μη προβολή της πτώσης των Δίδυμων Πύργων. Οι επικοινωνιολόγοι προωθούσαν πάντα την εικόνα του μαρμάρινου Καπιτωλίου ως τον ναό της δημοκρατίας και το σύμβολο του ελεύθερου κόσμου.
Η Γερμανία και η Κίνα
Μέσα στην ευφορία της Πρωτοχρονιάς, ελάχιστοι πρόσεξαν την κομβική συνύπαρξη της Γερμανίας με την Κίνα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην από κοινού προστασία του ελεύθερου και του πολυμερούς εμπορίου.
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο κινέζος Πρόεδρος έχουν συμφωνήσει ότι η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα συνεργασίας, που είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών δεσμών, να υποστηρίξουν έναν νέο τύπο διεθνών σχέσεων και να παραμερίσουν τις ιδεολογικές διαφορές.
Η Γερμανία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και τον στρατηγικό συντονισμό με την Κίνα, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν πετύχει σημαντική συμφωνία αναφορικά με την εμβάθυνση της διμερούς συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Τις δύο χώρες ακολουθεί και η Ρωσία, που εργάζεται προς την κατεύθυνση της προστασίας του συστήματος ελεύθερου εμπορίου και προσπαθεί να αντιταχθεί στον προστατευτισμό στο εμπόριο, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Και ο ρόλος των ΗΠΑ σε όλα αυτά;
Δυστυχώς, η επόμενη μέρα βρίσκει την Αμερική με δύο εικόνες. Το Καπιτώλιο όπως το γνωρίζαμε και το Καπιτώλιο σε κατάληψη.
Το Καπιτώλιο είναι έμβλημα και το έμβλημα αμαυρώθηκε. Μπορεί να μην ήταν ο στόχος αυτός εξαρχής, όμως τα γεγονότα έγραψαν Ιστορία.
Το οξύμωρο είναι ότι παραδοσιακά η Αμερική θέλει να παρεμβαίνει στους λαούς επιβάλλοντας την τάξη, την ώρα που ο διχασμός επικρατεί στο εσωτερικό της.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αφού το έμβλημα αμαυρώθηκε η Αμερική μίκρυνε. Η πορεία της υπερδύναμης στον κόσμο, από εδώ και πέρα, θα δείξει αν έχουν δίκιο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: lifo.gr