Ο κήπος με τις φράουλες

Ο κήπος με τις φράουλες


Συγγραφέας
Φίλιππος Φιλίππου


Σ’ ένα ειδυλλιακό σπίτι στη Σαρωνίδα με θέα στη θάλασσα και κήπο με φράουλες, ζει ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο Αργύρης και η Φαίδρα. Εκείνος είναι πρώην ειδικός φρουρός και συγγραφέας – ονειρεύεται να γράψει ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο Έγκλημα και τιμωρία. Εκείνη είναι πρώην ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Η σχέση τους είναι βαλτωμένη, δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Και ξαφνικά η Φαίδρα πεθαίνει σε τροχαίο. Ατύχημα ή αυτοκτονία; Όταν ένα ζευγάρι εκβιαστών επισκέπτεται τον Αργύρη, εκείνος αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τις υποψίες από πάνω του. Η αστυνομία αρχίζει τις έρευνες, είναι όμως έγκλημα ο θάνατος της Φαίδρας;

“Ο Κήπος με τις φράουλες” είναι ένα ερωτικό και ψυχολογικό θρίλερ με έντονη δράση και αρκετές ανατροπές. Σκιαγραφώντας τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, τον Αργύρη, έναν συγγραφέα σε απόγνωση, ο Φίλιππος Φιλίππου επιχειρεί να μιλήσει για το έγκλημα και την τιμωρία, έχοντας κατά νου τον Ντοστογιέφσκι και την κοσμοθεωρία του, αλλά και την Πατρίτσια Χάισμιθ και την άποψή της περί δικαιοσύνης.

Απόσπασμα βιβλίου

Η ΦΑΙΔΡΑ δεν ήταν καθόλου κακιά. Στα τρία χρόνια που τη γνώριζα –απ’ τα οποία τα δύο ήμαστε παντρεμένοι–, δεν μου έδωσε το δικαίωμα να βγάλω τέτοιο συμπέρασμα. Ναι, ήταν δύστροπη, συχνά γινόταν επιθετική, κάποιες φορές το πρόσωπό της θύμιζε ύαινα, αλλά ήμουν σίγουρος πως όχι, δεν ήταν κακιά. Η σχέση μας όμως τον τελευταίο καιρό –συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες πριν από τον θάνατό της– είχε πάρει την κάτω βόλτα. Οι φιλονικίες μας ήταν καθημερινές κι οι συγκρούσεις μας ανελέητες. Εκτοξεύαμε ο ένας εναντίον του άλλου απρεπείς χαρακτηρισμούς (με έλεγε ακαμάτη και ξοφλημένο, την αποκαλούσα στρίγκλα και μέγαιρα) κι οι φωνές μας ακούγονταν μακριά, μέχρι την παραλία της Σαρωνίδας, κάπου πεντακόσια μέτρα από το σπίτι μας. Κατά κάποιον τρόπο, θυμίζαμε το ζευγάρι Τζορτζ και Μάρθας στο Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, που ορμούσαν λεκτικά ο ένας στον άλλο μέχρι τελικής πτώσεως.
Στον γάμο μάς είχαν οδηγήσει όσα είχαμε κοινά: στοιχεία στον χαρακτήρα μας που μας έλκυαν αμοιβαία. Ασφαλώς, τέτοια στοιχεία είναι εύκολο ν’ αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου, ή εκ των υστέρων να θεωρηθεί πως ουδέποτε υπήρξαν. Πάντως, όλοι συμφωνούν πως χρειάζονται κάποια κίνητρα για να καταλήξουν δυο άνθρωποι να παντρευτούν: αυτό είναι εξακριβωμένο. Ποια ήταν τα δικά μου κίνητρα και ποια της Φαίδρας; Πρόχειρα μπορώ να αναφέρω πως εγώ είχα ανάγκη μια γυναίκα και τα λεφτά της κι εκείνη χρειαζόταν έναν άντρα που θα της χάριζε ένα παιδί.
Ήμαστε κι οι δύο ρεαλιστές, δεν κυνηγούσαμε το αδύνατο και το ουτοπικό, είχαμε συγκεκριμένους στόχους.
Τις προσδοκίες της γυναίκας μου τις είχα αντιληφθεί από νωρίς, το λιγότερο που μπορώ να πω όμως είναι ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τον γάμο μας, ο γυναικολόγος της Φαίδρας της ανακοίνωσε πως θα δυσκολευόταν να τεκνοποιήσει, και πως το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί μόνο με μακροχρόνια θεραπεία.
Τότε εκείνη άρχισε να παίρνει φάρμακα, ελπίζοντας για το καλύτερο. Τα φάρμακα όμως επιδείνωσαν την προϋπάρχουσα υποχονδρία της, με συνέπεια να σημειωθούν αλλαγές στη συμπεριφορά της: έγινε οξύθυμη και δύστροπη, προκαλώντας αντίστοιχα και τη δική μου αντίδραση – κατέφυγα στο ποτό…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες, μυθιστορήματα. Καλλιεργεί συστηματικά το αστυνομικό λογοτεχνικό είδος (έχει γράψει σχετικά μυθιστορήματα και διηγήματα) και είναι από τους πρώτους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι επιχείρησαν να το ανανεώσουν, ύστερα από τον θάνατο του εισηγητή τους στην Ελλάδα, του Γιάννη Μαρή.
Δύο από τα βιβλία του αναφέρονται στη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας: το αφήγημα “Οι εραστές της θάλασσας ή το βιβλίο του άγνωστου ναύτη” και η μελέτη “Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας”.
Το πρώτο του βιβλίο για παιδιά “Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα” εκδόθηκε το 2014 και τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το δεύτερο παιδικό βιβλίο του “Η Ελεάννα στο Νησί της Ευτυχίας” κυκλοφόρησε το 2018. Διηγήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Λευκωσίας και της Κωνσταντινούπολης.
Ζει στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία, Αστυνομικό Μυθιστόρημα
ISBN: 9789601687230


Σχολιάστε εδώ