Απελπιστική η κατάσταση στην αγορά του Πειραιά

Απελπιστική η κατάσταση στην αγορά του Πειραιά

Περίπου απελπιστική ήταν η κατάσταση με τη χριστουγεννιάτικη αγορά στον Πειραιά. Παρόλο που ο κόσμος βγήκε στα μαγαζιά, ελάχιστοι ψώνισαν και αυτοί μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Έτσι οι τζίροι ήταν πολύ χαμηλοί και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανένας ότι έβγαλε έστω και ένα μέρος από… τα σπασμένα της καραντίνας. Βέβαια ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έκανε τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσει κόσμο και να ενισχύσει τις πωλήσεις, είτε τηλεφωνικές είτε μέσω των γνωστών πλατφορμών Skroutz και Πλαίσιο, με τις οποίες σύναψε συνεργασία.

Επίσης διοργάνωσε και χάπενινγκ τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς και πολλές άλλες δράσεις με τη συνεργασία του ΕΒΕΠ και του Δήμου Πειραιά αλλά και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες με τη συνεργασία του Καναλιού 1. Ο στόχος επετεύχθη, αφού ο κόσμος κατέβηκε μέχρι τα μαγαζιά του Πειραιά, το πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν είχε χρήματα να ψωνίσει.

Σε πολύ χαμηλή πτήση οι τζίροι

Έτσι, ο τζίρος ήταν χαμηλός και η αρχική αισιοδοξία που δημιούργησε η κοσμοσυρροή εξανεμίσθηκε. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θοδωρής Καπράλος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι αν οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν υιοθετήσει τις προτάσεις του θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Είχε πει να επιτραπεί στον κόσμο να επισκέπτεται τα μαγαζιά με ραντεβού, όπως στα κομμωτήρια, ώστε να μπαίνει 10 – 15 λεπτά και να ψωνίζει. Έτσι ο πελάτης θα βλέπει τι παίρνει και δεν θα έχει ενδοιασμούς και αμφιβολίες. Όμως δεν έγινε και ήταν κι αυτός ένας ακόμα λόγος που οι τζίροι έμειναν καθηλωμένοι. Πέρυσι, τέτοιον καιρό, ο τζίρος αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, είχε ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα, ενώ φέτος αυτά τα νούμερα φαντάζουν εξωπραγματικά.

Σε χαμηλές… πτήσεις κινήθηκε και η αγορά τροφίμων, παρά τις καλές τιμές που υπήρχαν και την υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων ειδών, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ντόπια! Εκτός από το αρνί, που… τράβηξε την ανηφόρα (8,5 – 9 ευρώ το κιλό έφθασε η τιμή του), τα υπόλοιπα ήταν αρκετά προσιτά. Το χοιρίδιο (9 – 15 κιλά) κόστιζε 3,90 ευρώ το κιλό, το χοιρινό (σπάλα χωρίς κόκκαλο) 4,5 ευρώ το κιλό, το κοτόπουλο Χαλκίδος 2,10 ευρώ το κιλό και η γαλοπούλα Εύβοιας 6,5 ευρώ το κιλό, όταν οι γαλλικές και οι ιταλικές γαλοπούλες (κατεψυγμένες) έχουν 5 και 5,5 ευρώ.

Μισή γαλοπούλα, ένα κιλό κιμά, πέντε χοιρινές μπριζόλες, εκεί περίπου κυμαίνονταν οι παραγγελίες. Όταν πέρυσι έφευγαν δύο – δύο οι γαλοπούλες, στα ίδια μαγαζιά, τις ίδιες μέρες. Γιατί εκεί που πέρυσι στο τραπέζι ήταν 15 άτομα, φέτος ήταν 5 – 6, το πολύ 9, γιατί παραπάνω απαγορεύεται. Λίγοι οι συνδαιτημόνες, λίγα και τα ψώνια, λίγα τα λεφτά. Μιζέρια παντού. Οι παλαιότεροι κρεοπώλες έλεγαν ότι τέτοιο κακό δεν το είχαν ξαναζήσει στην καριέρα τους. Απλά, καταστροφή…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ