Προ των πυλών τρίτο κύμα πανδημίας

Προ των πυλών τρίτο κύμα πανδημίας

Με ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί

-Εκεί οδήγησαν τα ρεβεγιόν
-«Είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων», λένε οι λοιμωξιολόγοι

Ένα αλαλούμ δηλώσεων και κινήσεων, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με τους λοιμωξιολόγους, τα κυβερνητικά στελέχη δεν συνεννοούνται μεταξύ τους και οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού, είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε.

Σημείο αιχμής τα σχολεία, αφού τελικά σήμερα άνοιξαν δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση τα γυμνάσια και τα λύκεια. Ξαφνιάζοντας τους πάντες, το Σάββατο (2 Ιανουαρίου) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παράταση του lockdown, προαναγγέλλοντας την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, ενώ εκκρεμούσε δύο μέρες μετά η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας για το θέμα αυτό.

Η σύσκεψη απλά επικύρωσε την προαναγγελία, ενώ την επομένη των Θεοφανείων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσαν ότι όλα είναι αβέβαια. Την ίδια μέρα, μετά την έκτακτη σύσκεψη των μελών της Επιτροπής και με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας επαναεπιβεβαιώθηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου με ειδικά μέτρα πρόληψης που αφορούν τη μετακίνηση των μαθητών και τον εμβολιασμό, κατά προτεραιότητα, των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία είναι ο βασικός φόβος, γι’ αυτό και υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με τρανταχτό παράδειγμα τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ανήκω σε όσους μειοψήφησαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ακόμη ότι «υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει, λοιπόν, να είμαστε δογματικοί».

Κινδυνεύει με κατάρρευση το ΕΣΥ!
Παράλληλα, επιστήμονες που δεν ανήκουν στην Επιτροπή χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι «αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μια αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ», υπενθυμίζοντας ότι «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο επήλθε μερικές ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας: «Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε. Ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό».

Τρίτο κύμα προ των πυλών
Στο μεταξύ, προ των πυλών είναι το τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων ξαναπήρε ανοδική πορεία, αγγίζοντας τα 928 την Τρίτη, τα 816 την Τετάρτη, τα 510 την Πέμπτη και τα 721 την Παρασκευή, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από 1 έως Ιανουαρίου ήταν 4.651 και των θανάτων 357. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έφθασε τα 143.498 και οι θάνατοι τους 5.195.

Παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες οδήγησε την κυβέρνηση –έπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων– στην απόφαση της παράτασης των υφιστάμενων μέτρων του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται πάλι η Αττική, σημειώνοντας αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Ν. Θωμαΐδη, παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις, μία τα Χριστούγεννα 26 – 27/12/2020 με διπλάσιο ιικό φορτίο και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021 με τριπλάσιο ιικό φορτίο. Ο κ. Θωμαΐδης θεωρεί ως υπεύθυνα για το γεγονός αυτό τα εορταστικά ρεβεγιόν και επισημαίνει ότι, λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών, τις επόμενες μέρες θα έχουμε αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η κινητικότητα από το click away εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων περίπου 8% – 9%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα από την κινητικότητα της Πρωτοχρονιάς, ενώ σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε τις συνέπειες από τον συγχρωτισμό που καταγράφηκε την ημέρα των Θεοφανείων, αφού εκατοντάδες πιστοί και ιερείς δεν τήρησαν τα προληπτικά μέτρα.

Εκτός όμως από την Αττική, είχαμε έξαρση των κρουσμάτων και στην περιφέρεια. Η Κάλυμνος συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά κρούσματα, αγγίζοντας πλέον τα 100, ενώ αυστηρό lockdown επιβλήθηκε και στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων Βοιωτίας, αφού σημειώθηκε μεγάλη διασπορά του ιού. Εξάλλου η μη τήρηση των μέτρων σε μια χειροτονία διακόνου σε μοναστήρι της Κοζάνης φαίνεται ότι οδήγησε σε 32 νέα κρούσματα στην περιοχή. Αυστηρότερα μέτρα αναμένεται να ληφθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η πορεία του εμβολιασμού
Με ρυθμό χελώνας εξελίσσεται η πορεία του εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός διεξάγεται κατά προτεραιότητα στους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα, καθώς και σε εργαζόμενους και διαμένοντες σε Οίκους Ευγηρίας, Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας και Κέντρα Αποκατάστασης (από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 20/1/2021, όπου εκτιμάται ότι θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 100.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας μέχρι τις 7 Ιανουαρίου έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 31.544 εμβολιασμοί που αναλυτικά ανά Περιφέρεια κατανέμονται ως εξής: Κεντρικού Τομέα Αθηνών 10.991, Βόρειου Τομέα Αθηνών Αθηνών 2.862, Δυτικού Τομέα Αθηνών 1.200, Ανατολικής Αττικής 834, Πειραιώς 595, Θεσσαλονίκης 4.618, Αχαΐας 1.586, Λάρισας 1.504, Ιωαννίνων 1.443, Χανίων 750, Ηρακλείου 519, Καρδίτσας 545, Τρικάλων 515, Κοζάνης 478, Πέλλας 485, Πιερίας 304, Άρτας 268, Αιτωλοακαρνανίας 270, Ημαθίας 235, Κορινθίας 190, Λακωνίας 158, Ηλείας 128, Εύβοιας 100, Αρκαδίας 86, Θεσπρωτίας 80, Φθιώτιδας 74, Πρέβεζας 62, Ξάνθης 20.

Αναλυτικά στοιχεία για το ποιοι Οίκοι Ευγηρίας και Μονάδες Φροντίδας έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Από τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό της χώρας με προτεραιοποίηση στους πολίτες άνω των 85 ετών. Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα, το emvolio.gov.gr, καθώς και όλα τα φυσικά σημεία για να αρχίσουν τα ραντεβού τους όσοι είναι άνω των 85 και μόνο. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είναι άνω των 85, σήμερα θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό τους που θα τους λέει ποιο εμβολιαστικό κέντρο και ποια ημερομηνία τους προτείνεται.

Άρης Μπερζοβίτης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ