Πάμε για Πενταμερή Διάσκεψη στο Κυπριακό
Σήμερα φθάνει η εκπρόσωπος του ΟΗΕ κ. Λουτ στην Κύπρο για να οριστικοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, τη σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Και αυτό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση, όπου η Τουρκία και ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχουν υιοθετήσει ακραίες θέσεις, καθώς απαιτούν να μπει στο τραπέζι και η λύση των δύο κρατών, παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται εκτός πλαισίου των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Πάντως θα πρέπει να υπάρξει σαφής και κατηγορηματική δήλωση πριν από την Πενταμερή για το θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο μετά τη λύση. Ο πήχης, που έχει μπει από το Κραν Μοντανά, είναι ψηλά και δεν μπορεί η κυβέρνηση να περάσει κάτω από αυτόν, καθώς θα πρόκειται για σοβαρό πισωγύρισμα. Βεβαίως, η Αθήνα, ασχέτως του τι ακριβώς κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης, θα πρέπει να θέσει τώρα, πριν από την Πενταμερή αλλά και στη διάρκειά της, το θέμα της συνεχιζόμενης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».
Την ίδια ώρα, σε σοβαρή αβεβαιότητα παραμένει η κρίση στη Λιβύη, η οποία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς δυναμική παρέμβαση των Αμερικανών, η οποία, όπως φαίνεται, παίρνει παράταση για το μέλλον.
Αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο παραμένει η ρευστότητα στην Ουάσινγκτον, παραμένουν όλοι οι παράγοντες αποσταθεροποίησης και αφήνεται πεδίο για την πολιτική των κανονιοφόρων εκ μέρους της Τουρκίας. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει η Αθήνα να παρακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Κατάρ, καθώς, πιθανότατα, δεν είναι τυχαίο ότι η προσέγγιση με το Κατάρ, που αποτελεί τον μεγάλο και ισχυρότερο σύμμαχο της Τουρκίας, συνέπεσε με μια νέα αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία για την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και δυστυχώς η απουσία μια ισχυρής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, τουλάχιστον για μερικούς μήνες, πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Αθήνα και να οδηγήσει σε κινητοποίηση, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ