Ο κορονοϊός βούλιαξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…
Η ακτινογραφία της οικονομικής κατάρρευσης τα λέει όλα
-20 δισ. ευρώ χάθηκαν από την λιανική!
-Απόδειξη, η μεγάλη έλλειψη… λουκέτων για τις πάνω από 200.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν
-1,5 δισ. ευρώ μειωμένος ο τζίρος των εορτών
Στο έλεος του κορονοϊού έχει αφήσει η κυβέρνηση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι κυριολεκτικά το οξυγόνο της Αγοράς. Πάνω από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά. Κάτι που σημαίνει ότι χάθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η… ακτινογραφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φανερώνει τη μεγάλη πληγή που αιμορραγεί τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά αντίθετα τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και οι άνεργοι.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε δείχνουν την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας.
Όχι μόνο είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, αλλά δεν επιτρέπουν και την παραμικρή αμφισβήτηση. Βουνό οι αποδείξεις… Το 2009 ο τζίρος της λιανικής συνολικά ήταν 44 δισ. ευρώ. Σε ποιο ύψος ανέρχονται με το κλείσιμο της χρονιάς οι απώλειες; Ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Ακόμη, 13 δισ. ευρώ είναι τα χαμένα έσοδα από τον τουρισμό και άλλα 4 δισ. ευρώ χάθηκαν από την κατάρρευση του τζίρου στην εστίαση, με τη συνολική απώλεια να ανέρχεται σε 37 με 40 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω είναι ένα μόνο μέρος από τα στοιχεία που παραθέτει σε άρθρο του ο Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο της Κύπρου.
Αναφέρεται και στο μέτωπο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, που ανέρχονται σε 150.000 και προσφέρουν 500.000 θέσεις εργασίας, με τη συμβολή τους στο ΑΕΠ να φτάνει στο 23%.
Ένα δεύτερο lockdown θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην Αγορά σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που το κλείσιμο των καταστημάτων ισοδυναμεί με μηνιαία απώλεια περίπου 5 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας.
Αγνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Έκθεση Πισσαρίδη!
Να σημειωθεί ότι η Έκθεση Πισσαρίδη δεν δίνει βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας. Θα είναι τεράστιο λάθος να αγνοηθούν ή να αφεθούν στην τύχη τους, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή».
Η ύφεση θα είναι βαθύτερη από 11% που δίνει ο προϋπολογισμός. Είναι δεδομένο ότι θα λείψουν πάνω από 20 δισ. ευρώ, που σημαίνει έκρηξη της ανεργίας και πάνω από 150.000 λουκέτα.
1,5 δισ. ευρώ μειωμένος ο τζίρος των εορτών
Οι πληγέντες από την πανδημία είναι πάνω από 40 κλάδοι του λιανεμπορίου, με μεγάλους χαμένους τα καταστήματα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων με μείον 47%, καλλυντικών με μείον 37%, ένδυσης με μείον 30%, υπόδησης με μείον 29% και επίπλων και ειδών οικιακής χρήσης με μείον 19%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη, ο εορταστικός τζίρος στο λιανεμπόριο θα είναι μικρότερος από τον περσινό κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Ακόμη, με βάση έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 7 στους 10 καταναλωτές περιόρισαν στο 1/3 τις αγορές τους, 3 στους 10 δεν έκαναν καθόλου αγορές ή ξόδεψαν το πολύ μέχρι 50 ευρώ, 2 στους 10 έκαναν αγορές μέχρι 100 ευρώ, 3 στους 10 μέχρι 200 ευρώ και 2 στους 10 ξόδεψαν ακόμα και πάνω από 500 ευρώ.
Ο τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων, πριν από το 2009 ήταν περίπου 6 δισ. ευρώ.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: newsbreak.gr