Γ. Μουλκιώτης στο “Π”: Απολογισμός σχεδίου αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση της ΝΔ

Γ. Μουλκιώτης στο “Π”: Απολογισμός σχεδίου αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση της ΝΔ


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ 
Βουλευτή Βοιωτίας με το Κίνημα Αλλαγής


Κοιτάζοντας κανείς, με όση αντικειμενικότητα μπορεί, τη χρονιά του 2020 –η οποία θα μείνει στην Ιστορία ως η «μελανή» χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού– διαπιστώνει ότι η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Μπορεί η συνοχή και η ανθεκτικότητα της συμπολίτευσης να παραμένει σταθερή, όμως η δυσαρμονία της κυβέρνησης με την κοινωνία και τους πολίτες έχει χτυπήσει κόκκινο.

Αν και σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, με την έναρξη των εμβολιασμών, μια μικρή ελπίδα κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της, η οικονομία, η αγορά εργασίας, το κοινωνικό κράτος νοσούν βαριά. Και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να κρύψει τη γύμνια της και με επικοινωνιακούς καταιγισμούς προβάλλει ως μεγάλα επιτεύγματα μέτρα που στην πραγματικότητα αυτοακυρώνονται. Χρησιμοποιεί την πανδημία για να αναπτύξει το πελατειακό κράτος και την αδιαφάνεια. Εργαλειοποιεί την πανδημία με σκοπό τη σταδιακή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αλλά και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Με την τόσο πολυδιαφη­μισμένη, ψευδεπίγραφη ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατήρησε άθικτο τον «νόμο Κατρούγκαλου», οδη­γώντας σε μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων. Κατήργησε τη «λειψή» 13η σύνταξη, που η λαϊκίστικη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε λίγο πριν από τις εκλογές, απομακρύνοντας την προοπτική χορήγησης κανονικής και απορρίπτοντας την πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής. Διατυμπανίζει ότι κατοχύρωσε στο Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 21) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως δίχτυ ασφάλειας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους οικονομικά αδύναμους, ενώ την ίδια ώρα αγνοεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου μηνιαίου εισοδήματος για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ και την ενεργοποίηση του νέου ΕΚΑΣ, προκειμένου το μηνιαίο ποσό σύνταξης να μην είναι κατώτερο από αυτό και να μη βρεθούν σε συνθήκες ακραί­ας φτώχειας συνταξιούχοι της χώρας μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο δήθεν επαναστατικός e-ΕΦΚΑ είναι στον αέρα, βρίσκεται στο κόκκινο και χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση κωφεύει στα προ­βλήματα των πολιτών και υιοθετεί –με μεγάλη, όμως, καθυστέρηση– προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που στοχεύουν και συμβάλλουν στην επίλυσή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση των εκκρεμών συντάξεων, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά στη 17μηνη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρα­τίας, αγγίζοντας τις 360.000. Είναι τραγική η κατάσταση στις εκκρεμείς συντάξεις του e-ΕΦΚΑ Αγροτών. Εάν είχε υιοθετήσει τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τον τρόπο αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων των συντάξεων, η πλειοψηφία των αιτήσεων θα είχε ήδη τακτοποιηθεί, θα είχαν ήδη απονεμηθεί οι συντάξεις και θα είχε λήξει η τετράχρονη αναμονή χιλιάδων συνταξιούχων.

Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων δεν έχει τέλος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε χωρίς αναδρομικά 1.500.000 συνταξιούχους, ενώ τρο­φοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέ­φοντας την ελληνική κοινωνία εναντίον των συνταξιούχων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά και τον διχασμό των συνταξιούχων, αφού για το ίδιο θέμα η κυβέρνηση νομοθέτησε με διαφορετικό τρόπο για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα!

Η κυβέρνηση παινεύεται για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι «τυχεροί» καλούνται να ζήσουν με 534 ή 400 ευρώ τον μήνα. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων που λάμβανε από 400 έως 600 ευρώ μειώθηκε από 16,3% σε 12,3%, ενώ το β΄ τρίμηνο του 2020 το 72,9% των απασχολούμενων είχε αποδοχές λιγότερες των 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, έχει επιβάλει την de facto κατάργηση του οκτάωρου και τη ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας. Ο πρωθυπουργός, προφανώς υλοποιώντας με ευλάβεια τα αιτήματα του ΣΕΒ, έχει προαναγγείλει νομοσχέδιο για τη φαλκίδευση του συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982), όσον αφορά τη μερική ή ολική κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών.

Στην Ελλάδα, το κράτος πρόνοιας αποτελεί το συλλογικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, με πρωταγωνιστή τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη που υιοθέτησε ολιστικές και ολο­κληρωμένες πολιτικές για την πρόληψη των κοινωνικών κινδύνων και για την ατομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών του.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με μεγάλη υπευθυνότητα, το Κίνημα Αλλαγής, α­σκώντας δομική αντιπολίτευση, ασκεί κριτική και καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις ενίσχυσης αυτού του συλλογικού κεκτημένου, του κράτους πρόνοιας!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: facebook.com/moulkiotis.giorgos


Σχολιάστε εδώ