1984 – ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
Συγγραφέας
ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
Μεταφραστής
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ
«Αυτός που ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον: Αυτός που ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν».
Κρυμμένος στα έγκατα του Τμήματος Αρχείων στο αχανές κτίριο του Υπουργείου Αλήθειας, ο Γουίνστον Σμιθ ξαναγράφει επιδέξια άρθρα παλιότερων εφημερίδων, αλλάζει ειδήσεις, έτσι ώστε το ιστορικό αρχείο να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη γραμμή του Κόμματος. Το βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού τον παρακολουθεί από κάθε αφίσα, η Αστυνομία της Σκέψης φέρνει στο φως κάθε πράξη προδοσίας. Ωστόσο, μέσα του ο Γουίνστον εξεγείρεται εναντίον αυτού του ολοκληρωτικού καθεστώτος που απαιτεί απόλυτη υποταγή και ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μέσα από εφιαλτικές τηλεοθόνες και το ακοίμητο μάτι του Μεγάλου Αδελφού – συμβολικού ηγέτη του Κόμματος.
Λαχταρώντας ελευθερία, ο Γουίνστον βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της Τζούλια και μέσα του αφυπνίζονται νέες προοπτικές. Και ενώ τα ελικόπτερα της αστυνομίας διαγράφουν ασταμάτητα κύκλους από πάνω τους, ο Γουίνστον και η Τζούλια αρχίζουν να αμφισβητούν το Κόμμα. Ωστόσο ο Μεγάλος Αδελφός δεν ανέχεται διαφωνίες – ούτε καν αυτές που παραμένουν ως σκέψεις και δεν εκφράζονται.
Το 1984 είναι το τρομακτικό όραμα ενός ολοκληρωτικού μέλλοντος όπου οι πάντες και τα πάντα είναι δέσμιοι ενός τυραννικού καθεστώτος. Αυτό το δυστοπικό αριστούργημα είναι ίσως το πιο σημαντικό βιβλίο του εικοστού αιώνα και πιο επίκαιρο σήμερα από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Απόσπασμα βιβλίου
…Μέσα στο διαμέρισμα, μια απαλή και γλυκιά φωνή διάβαζε μια λίστα από αριθμούς που αφορούσαν την παραγωγή αργού σιδήρου. Η φωνή ερχόταν από μια μακρόστενη μεταλλική πλακέτα που έμοιαζε με θαμπό καθρέφτη και αποτελούσε μέρος της επιφάνειας του τοίχου στα δεξιά. Ο Γουίνστον γύρισε έναν διακόπτη και η ένταση της φωνής μειώθηκε κάπως, αν και τα λόγια εξακολουθούσαν να ξεχωρίζουν. Η ένταση της συσκευής (ή τηλεοθόνης, όπως ονομαζόταν) μπορούσε να χαμηλώσει, αλλά ήταν αδύνατον να την κλείσεις εντελώς. Πλησίασε στο παράθυρο – μια μικροκαμωμένη, λιπόσαρκη φιγούρα, που η μπλε φόρμα, η στολή του Κόμματος, απλώς τόνιζε την ισχνότητά της. Τα μαλλιά του ήταν πολύ ξανθά, το πρόσωπό του κοκκινωπό από φυσικού του, η επιδερμίδα του άγρια από το σκληρό σαπούνι, τα στομωμένα ξυραφάκια και το κρύο του χειμώνα που είχε μόλις τελειώσει.
Ο κόσμος απέξω, ακόμα και με το τζάμι του παραθύρου κλειστό, έμοιαζε κρύος. Στον δρόμο, ο αέρας σχημάτιζε μικρές σπειροειδείς δίνες από σκόνη και σκισμένα παλιόχαρτα και μόλο που ο ήλιος έλαμπε και ο ουρανός είχε μια σκληρή, γαλαζωπή απόχρωση, είχες την εντύπωση ότι δεν υπήρχε χρώμα πουθενά αλλού εκτός από τις αφίσες που ήταν κολλημένες παντού. Το πρόσωπο με το μαύρο μουστάκι σε κοίταζε επίμονα και αυταρχικά από κάθε γωνία. Μια τέτοια αφίσα υπήρχε στην πρόσοψη του ακριβώς απέναντι κτιρίου. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ, έγραφε η λεζάντα, ενώ τα σκούρα μάτια κοίταζαν βαθιά μέσα στα μάτια του Γουίνστον. Λίγο πιο κάτω στον δρόμο, μια άλλη αφίσα, σκισμένη στη μία γωνία της, πλατάγιζε ακανόνιστα στον αέρα, καλύπτοντας και αποκαλύπτοντας εναλλάξ τη λέξη ΑΓΓΣΟΣ. Μακριά, στο βάθος, ένα ελικόπτερο πετούσε χαμηλά ανάμεσα στις στέγες, έμενε για μια στιγμή μετέωρο στον αέρα, σαν κρεατόμυγα, και έπειτα συνέχιζε απότομα την καμπύλη πτήση του. Ήταν η περιπολία της αστυνομίας, που κατασκόπευε τα παράθυρα των σπιτιών. Παρ’ όλα αυτά, οι περιπολίες δεν μετρούσαν και πολύ. Το μόνο που μετρούσε ήταν η Αστυνομία της Σκέψης…
Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (αγγλικά: Eric Arthur Blair, 25 Ιουνίου 1903 – 21 Ιανουαρίου 1950), γνωστός περισσότερο με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Συχνά ταξινομείται ως ένας από Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και ως ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Ο Όργουελ έγραψε κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις. Είναι διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 (1949) και την αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων (1945). Το βιβλίο του Φόρος Τιμής στην Καταλωνία (1938), είναι μία καταγραφή των εμπειριών του από τον Ισπανικό Εμφύλιο και είναι ευρέως αναγνωρισμένο, όπως και τα πολυάριθμα δοκίμιά του πάνω σε θέματα πολιτικής, λογοτεχνίας, γλώσσας και πολιτιστικά. Το 2008, οι Times, τον κατέταξαν ως δεύτερο στη λίστα με τους “50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945“.
Το έργο του Όργουελ συνεχίζει να επηρεάζει τη μαζική και πολιτική κουλτούρα και ο όρος Οργουελικός, περιγραφικός ολοκληρωτικών και απολυταρχικών πρακτικών, εντάχθηκε στο λεξιλόγιο μαζί με αρκετούς από τους νεολογισμούς του, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: ψυχρός πόλεμος, Μεγάλος Αδελφός, Αστυνομία Σκέψης, Δωμάτιο 101, διπλή σκέψη και έγκλημα σκέψης.
Πηγή βιογραφικού: wikipedia
Άλλα βιβλία του συγγραφέα στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
Σειρά: Κλασική σειρά Μίνωα
Κατηγορία: Πεζογραφία Κλασική Μεταφρασμένη
ISBN: 978-618-02-1344-7