Μπόνους μέχρι 750 ευρώ τον μήνα στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ
-Που θα διπλασιάσουν την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων
Η σύσταση κλιμακίων και ομάδων εργασίας για την εσπευσμένη έκδοση των περίπου 160.000 εκκρεμών αιτήσεων στις κύριες συντάξεις, που χρονίζουν εδώ και πολύ καιρό (χρόνια για την ακρίβεια), εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από το ΔΣ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Όπως έχουν δημόσια δεσμευθεί τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, που αποτελούν πλέον σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θέτει σ’ εφαρμογή όλα τα μέτρα που πρόσφατα ψηφίσθηκαν από τη Βουλή. Ένα από αυτά, είναι η χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης στους υπαλλήλους των τμημάτων απονομών των συντάξεων, εφ’ όσον αυτοί απασχοληθούν υπερωριακά, ακόμα και Σαββατοκύριακα, έναντι ατομικής και στοχευμένης απόδοσης. Με την απόφαση του ΔΣ ορίζεται ότι όταν υπάλληλος θα καταφέρνει να διπλασιάσει τη μηνιαία απόδοσή του, τότε θα λαμβάνει ως υπερωριακή αποζημίωση μέχρι 480 ευρώ τον μήνα.
Εάν μάλιστα καταφέρει να διατηρήσει επί τρίμηνο αυτήν την αυξημένη απόδοση, τότε θα λάβει ως πρόσθετο μπόνους 50% επί αυτής της αποζημίωσης, δηλαδή, ένας υπάλληλος θα μπορεί να λαμβάνει υπερωριακά το μήνα μέχρι και 720 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένων των συνθηκών. Να σημειώσουμε εδώ ότι μέσα στο 2020, εν μέσω πανδημίας, εκδόθηκαν από τα τμήματα απονομών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ σχεδόν 160.000 αποφάσεις όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, οι περισσότερες που εκδόθηκαν μέσα σε ένα έτος από την ίδρυση του φορέα.
Στόχος, η έκδοση 210.000 αποφάσεων
Το στοίχημα για τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη είναι να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2021 περισσότερες από 210.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, μία αύξηση, δηλαδή, της τάξεως του 24% σε σχέση με το 2020 και 41% σε σχέση με το 2019, όταν είχαν βγει περί τις 123.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Ο κύριος στόχος από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του ψηφιακού συστήματος έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ένα έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της συσσώρευσης των εκκρεμών αιτήσεων.
Νέος σταθμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι ο Μάρτιος του 2021, όπου αναμένεται να ενταχθούν στην άμεση, ψηφιακή έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιοδοτικών περιπτώσεων και συγκεκριμένα όσοι θα αιτούνται χορήγηση αναπηρικής σύνταξης αλλά και όσοι προέρχονται από την επαγγελματική κατηγορία των υγειονομικών (γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες η συνταξιοδοτική απόφαση θα βγαίνει σε άμεσο χρόνο, με την υποβολή της αίτησής τους, ενώ θα πληρώνονται τη σύνταξή τους εντός του επόμενου μήνα, κάτι που ακούγεται εντελώς εξωπραγματικό για τα σημερινά δεδομένα. Η κατηγορία με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων προς συνταξιοδότηση ετησίως (γήρατος του πρώην ΙΚΑ) πρόκειται να ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα μέσα στο καλοκαίρι του 2021, κάτι που σημαίνει ότι για το 65% – 70% των συνολικών αιτήσεων που θα υποβάλλονται κάθε χρόνο θα έχουμε την άμεση έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Η μόνη επιφύλαξη που υπάρχει ως προς τον χρονικό σχεδιασμό σχετίζεται με το αν θα υπάρξουν πάλι δραματικές ανατροπές λόγω της πανδημίας.
Ενισχύονται τα τμήματα απονομών
Στο μεταξύ, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη θα τρέξουν οι διαδικασίες μονιμοποίησης των 140 περίπου συμβασιούχων που παρέμεναν με δικαστικές αποφάσεις στον φορέα. Οι συμβασιούχοι αυτοί, που απασχολούνταν ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια στα διάφορα Ταμεία που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να μονιμοποιηθούν, στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής διατάξεως που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να ενισχυθούν τα τμήματα απονομών των συντάξεων. Ήδη δόθηκε εντολή από τον κ. Χάλαρη να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθεί η μονιμοποίησή τους το συντομότερο δυνατόν.
Συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει πρόσκληση για όσους συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ θα ήθελαν να συνάψουν συμβάσεις έργου οκτάμηνης διάρκειας με τον φορέα, με στόχο να βοηθήσουν στην προσπάθεια έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση του φορέα δεν επιδιώκει να προστρέξουν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι που έχουν βγει στη σύνταξη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά κυρίως αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2019 και μετά και έχουν γνώση των νέων δεδομένων που επικρατούν στις συντάξεις. Ακόμα και οι λίγοι που θα ανταποκριθούν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια που γίνεται για την έκδοση του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2021.
Με νέα laptops οι υπάλληλοι
Η γενικευμένη εγκατάλειψη που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται ανάγλυφα στον μηχανολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό τους. Στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ υπάρχουν υπολογιστές του 2003, όχι απλά απαρχαιωμένοι, αλλά κυριολεκτικά για τα μουσεία. Στόχος είναι να δοθούν νέα laptops, ώστε να μπορούν μέσω τηλεργασίας να βγάζουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια ενοποίησης των 28 διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων που λειτουργούν στον φορέα, ένα γεγονός που απεικονίζει εύγλωττα τη δυσκολία του έργου που συντελείται για την πραγματική ενοποίηση των Ταμείων.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ