Έρευνα για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού σε κινέζο μεγιστάνα Τζακ Μα

Έρευνα για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού σε κινέζο μεγιστάνα Τζακ Μα

H κινεζική κυβέρνηση άρχισε έρευνα antitrust σε βάρος του Alibaba Group, κολοσσού του e-commerce, και θα καλέσει τη θυγατρική Ant Group σε συνάντηση τις ερχόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, κάτι που εκλαμβάνεται ως πλήγμα στην «αυτοκρατορία» του Τζακ Μα σε e-commerce και fintech.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης παρέμβασης πάνω σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην Κίνα και αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον 56χρονο Μα, πρώην εκπαιδευτικό, που ίδρυσε την Alibaba και έγινε ο πιο διάσημος επιχειρηματίας της Κίνας.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι κινεζικές Αρχές «πάγωσαν» τη σχεδιαζόμενη IPO της Ant, ύψους 37 δισ. δολαρίων, μόλις δύο ημέρες πριν αρχίσει η διάθεση των μετοχών σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ.

Σε σχετικό άρθρο, σε υψηλούς τόνους, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έγραψε πως «αν γίνει ανεκτό το μονοπώλιο και επιτραπεί στις εταιρείες να επεκτείνονται με άτακτο και βάρβαρο τρόπο, η βιομηχανία δεν θα αναπτυχθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο». Η μετοχή της Alibaba σημείωσε πτώση περίπου 9% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι μετοχές των ανταγωνιστικών Meituan και JD.com σημείωσαν πτώση άνω του 2%.

Το Πεκίνο είχε αφήσει ανέγγιχτο το e-commerce για πολλά χρόνια, ωστόσο πλέον επιδεικνύει ανοιχτά τις προθέσεις του ως προς τις μονοπωλιακές πρακτικές.

Τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε προσχέδιο κανόνων με σκοπό την αποτροπή μονοπωλιακών πρακτικών από διαδικτυακές εταιρείες, ενώ αυτόν τον μήνα το Πολιτμπιρό δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αντιμονοπωλιακές προσπάθειες το 2021.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους διαδικτυακούς κολοσσούς να ετοιμαστούν για εκτενείς ελέγχους, βάζοντας πρόστιμα και ανακοινώνοντας ελέγχους πάνω σε συγχωνεύσεις όπου εμπλέκονται οι Alibaba και Tencent Holdings.

Δύσκολοι καιροί για τον κινέζο «αυτοκράτορα» του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ