«ΤΟ ΠΑΡΟΝ»: Μυρίζει μπαρούτι η Παιδεία
– Αναβρασμός στα πανεπιστήμια
– «Γαλάζιος» εμφύλιος για τα κολέγια
«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο χώρος της Παιδείας και είναι απλά θέμα χρόνου να αρχίσουν οι μικρές ή μεγάλες εκρήξεις. Αφενός οι αλλαγές (μεταρρυθμίσεις) που προωθεί σε διάφορους τομείς η Ν. Κεραμέως και αφετέρου η στρατηγική «νόμος και τάξη» που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό πεδίο. Κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις είναι «επί ποδός πολέμου» και αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου θα… αρχίσουν τα όργανα.
Το βασικότερο ζήτημα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει ομάδα φύλαξης των πανεπιστημίων από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά εκπαιδευμένους, οι οποίοι θα αναλάβουν την τήρηση της τάξης και την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και αξιόποινων πράξεων εντός των ΑΕΙ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί από την κ. Κεραμέως προς ψήφιση στη Βουλή πιθανότατα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται.
Αντιδράσεις που ξεκινούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προαναγγέλλουν σκληρή κόντρα εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, και φθάνουν μέχρι τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Μετά τους πρυτάνεις και οι Σύγκλητοι του Παντείου και της Γεωπονικής τάχθηκαν ανοιχτά, κατηγορηματικά και με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά της παρουσίας της Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Ζητούν η φύλαξη να γίνει από προσωπικό των ιδρυμάτων και επισημαίνουν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επαρκεί για την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών.
Είναι ως εκ τούτου σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν θα έχει τη στήριξη πρυτάνεων και καθηγητών, δεν θα έχει, εννοείται, τη σύμφωνη γνώμη των φοιτητών, με εξαίρεση ίσως αυτών που πρόσκεινται στην κυβερνητική πλειοψηφία (ΔΑΠ).
Κατά συνέπεια, το εγχείρημα είναι πολύ πιθανό να αποτύχει, αλλά πριν από αυτό θα γίνει αιτία πολέμου στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Γαλάζιος εμφύλιος
Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται για μία ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας, αυτή που έχει να κάνει με τους αποφοίτους των κολεγίων. Η κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές, όχι απαραίτητα αντιτιθέμενες προς την κυβέρνηση, είναι ότι με τη ρύθμιση αυτή εξισώνονται τα κολέγια με τα ΑΕΙ. Και αυτό διότι δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των κολεγίων να εγγράφονται στους επαγγελματικούς κλάδους χωρίς κανένα απολύτως πρόσθετο κριτήριο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της το διαψεύδει και υποστηρίζει ότι καμιά μεταβολή δεν υπάρχει επί της ουσίας. Αποδίδει δε ορισμένες από τις αντιδράσεις στο ότι κάποιοι χάνουν τη «βολή» τους ή στερούνται τα «οφίτσιά» τους. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι και τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας (ΤΕΕ, Οικονομικό, Επαγγελματικό κ.ά.), οι ηγεσίες των οποίων έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Η κριτική δε που ασκούν είναι πιο σκληρή από κάθε άλλο φορέα.
Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να στηρίξει την κ. Κεραμέως και σε μακροσκελή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το μόνο που αλλάζει είναι ότι η αρμοδιότητα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων επιστρέφει στο κράτος. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό μέχρι τώρα γινόταν από τους επαγγελματικούς φορείς, επιμελητήρια κ.ά., αλλά δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, ενώ υπήρχε και η απειλή για βαρύτατο πρόστιμο από την Κομισιόν.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ